O delegaţie parlamentară participă la şedinţa extraordinară a Comitetului Permanent al APCEMN

parlament-chisinauO delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de deputatul PD Iurie Bolboceanu, participă la şedinţa extraordinară a Comitetului Permanent al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Şedinţa se desfăşoară astăzi la Istanbul, Turcia, şi este prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la fondarea APCEMN, la 26 februarie 1993.

Tema dezbaterilor generale din cadrul şedinţei extraordinare este ”Activitatea APCEMN – experienţa din trecut şi perspectivele pe viitor”.

Iurie Bolboceanu a prezentat Mesajul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, către participanţii la reuniune cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a APCEMN.

Şeful delegaţiei moldoveneşti a menţionat cooperarea rodnică şi de lungă durată a Parlamentului Republicii Moldova cu APCEMN.

Iurie Bolboceanu a accentuat faptul că republica noastră apreciază APCEMN drept o platformă importantă pentru consolidarea cooperării regionale şi valorificarea potenţialului economic al statelor din bazinul Mării Negre, precum şi drept un for important pentru schimb de opinii şi viziuni pe marginea mai multor probleme de interes comun.

Republica Moldova este membru fondator al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi al APCEMN.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată ca rezultat al unor schimbări politice majore, ce au avut loc la sfîrşitul anilor 80 ai secolului trecut, cînd ţările din regiunea Mării Negre au reapărut pe scena mondială. Identificarea de către statele respective a mijloacelor de stimulare a dezvoltării naţionale şi integrării europene a avut drept scop transformarea regiunii Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace.

“Declaraţia Summit-ului privind Cooperarea Economică la Marea Neagră” şi “Declaraţia Bosforului”, semnate la Istanbul pe 25 iunie 1992, au definit principiile fundamentale şi obiectivele Cooperării Economice la Marea Neagră, instituind oficial un nou proces regional de cooperare cu participarea a unsprezece state: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina.

La 26 februarie 1993, la Istanbul, reprezentanţii parlamentelor a nouă ţări – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina – au adoptat “Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră”. In iunie 1995, Grecia s-a alăturat Adunării ca un al zecelea membru cu drepturi depline. Bulgaria şi Serbia au aderat la APCEMN în iunie 1997 şi, respectiv, în aprilie 2004.

Fiind un organ interparlamentar al Cooperării Economice la Marea Neagră, APCEMN a unificat eforturile parlamentelor naţionale în vederea asigurării înţelegerii şi acceptării de către popoarele respective a idealurilor şi scopurilor OCEMN, asigurării unei baze juridice pentru cooperarea economică, comercială, socială, culturală şi politică, elaborării legislaţiei pentru implementarea deciziilor luate de conducerea statelor membre, asistenţei parlamentelor naţionale pentru întărirea democraţiei parlamentare, cooperării cu alte organizaţii internaţionale sau regionale.

Share
2.660 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *