Ministrul Transporturilor spune cînd vom avea drumuri bune

Până la finele anului 2014 urmează să fie finalizată reabilitarea a 230 km de drumuri, din totalul de 500 de km care sunt în proces de reabilitate. Potrivit ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, către sfârșitul anului 2016 vom avea 40 % de drumuri bune în Moldova.

загруженное (2)Botnari a declarat în cadrul emisiunii Alb&Negru, de la Unimedia, că în următorii 3-4 ani va dispărea calificativul de drum foarte rău în cazul drumurile naționale, iar până în anul 2022, conform strategiei aprobate de guvern, vom avea drumuri bune în țară.

În următorii 3 ani ministerul și-a propus un amplu program de reabilitare a drumurilor naționale și urmează să fie valorificată o investiție de circa 500 mln euro. Astfel, anul acesta demarează lucrările pentru porțiunile de drum Chișinău-Ungheni-Sculeni, Hâncești- Lăpușna, Chișinău – Giurgiulești pe unele segmente. “În plus, acum pregătim proiect ca să reparăm Chișinău-Bălți, până la Criva, centura de ocolire la Chișinău, traseul Hâncești- Cimișlia. Mai sunt licitații în curs și sperăm că imediat ce vor fi finalizate, vom avea contracte semnate și vom da în lucru”, a menționat ministrul. El spune că la moment ponderea drumurilor foarte bune este de 26 %, dând exemplu traseele Chișinău-Orhei, Chișinău-Rezina și Chișinău-Hâncești.

Vasile Botnari s-a referit și la programul de repartizare a mijloacelor din fondul rutier pentru autoritățile publice locale, în valoare de 390 mln lei, pentru reparația drumurilor în localități. El spune că este o premieră și explică că acești bani vor merge în mare măsură pentru asigurarea sau îmbunătățirea drumurilor către instituțiilor sociale, cum ar fi școli, instituții medicale, grădinițe etc. În dependență de cererile care au parvenit la minister, specialiști au identificat drumurile care trebuie reparate în primul rând”, fiind selectate 707 localități din totalul de 1000 de localități.

În alt context, ministrul a recunoscut că pe trasee lipsesc multe indicatoare, deși se instalează foarte multe. “Se pun foarte multe indicatoare. Avem o problemă mare. Se fură foarte multe indicatoarele. Și câteodată ne punem întrebarea pentru ce le fură și unde le folosesc. Pentru că la metal uzat nu le pot da. Probabil că undeva la gospodărie”, crede ministrul. El a venit cu solicitare către cetățeni, “ca să păstrăm ceea ce investim, pentru că, toți contribuim la aceasta, toți plătim impozite și trebuie să avem niște lucruri pentru o durată mai lungă de timp”.

În Moldova avem 10600 km de drum, dintre care 3600 sunt drumuri naționale, iar restul drumuri locale.

Share
5.783 Vizualizari

4 comments on “Ministrul Transporturilor spune cînd vom avea drumuri bune

 1. Lena says:

  Personal am incredere in el, deoarece pina acum ce a promis a indeplinit. Moldova demult avea nevoie de un asemenea ministru si demult avea sa aiba drumuri bune in toata tara, cai ferate de calitate, rute in toate directiile posibile. Totusi mai bine mai tirziu decit niciodata, cu rabdare o sa le realizeze pe toate deoarece este unicul ministru care intr-o perioada scurta a reusit sa repare aproximativ 170 km de drum

 2. Costea says:

  Daca conform declaratiilor Ministrului Transporturilorm Vasile Botnari vor fi reabilitate circa 230 de KM pina in 2014 atunci cealalta jumatate va putea fi reabilitata pina in 2015 .Un mare succes, bucura ca RM incepe sa se modernizeze din ce in ce mai mult .

 3. Florin says:

  In acest rimt in 3-4 ani vom avea drumuri europene, de curind am inteles ca Botnari cauta finantare si pentru reabilitarea drumurilor locale.

 4. Oana Alexandru says:

  Daca către sfârșitul anului 2016 vom avea 40 % de drumuri bune în Moldova va fi un mare succes a lui Botnari. Acesta realizare l-ar face primul om de stat din RM care a rezolvat in proportie de 40 la suta cea mai mare porblema a tarii – drumurile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *