Liberal democrații refuză să participe la noile negocieri

PLDM este unica formaţiune care va lipsii de la primele negocieri iniţiate de către PDM pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, difuzată joi seara, 29 octombrie, transmite IPN.

E2617CCC-F2CD-4BA6-815D-75FFE08D0A4A_mw1024_s_n„Am telefonat şi i-am invitat pe toţi să ne întîlnim mîine (30 octombrie – n.r.) la ora 16.00 în prima şedinţă pentru constituirea unei noi alianţe. PL a acceptat, la fel a acceptat şi Iurie Leancă, precum şi cei doi deputaţi neafiliaţi, Petru Ştirbate şi Lidia Lupu. Cu excepţia PLDM. Am vorbit cu Valeriu Streleţ. Dumnealui mi-a spus că nu va participa, că trebuie să discute mai întîi în partid, apoi o să ne comunice cînd va veni momentul. Remarc că a fost o discuţie în limitele decenţei. Invitaţia rămîne în vigoare . Sper că în ceasul al 12-ea cei din PLDM să conştientizeze necesitatea de a forma alianţa pro-europeană”, a precizat Marian Lupu.

Referindu-se la candidatura lui Iurie Leancă pentru funcţia de premier, Marian Lupu a spus că PDM agreează această candidatură. „Nu am vorbit cu domnul Leancă la această temă. Cred că este o candidatură bună. Iurie Leancă a făcut mult pentru integrarea europeană a ţării. Este o formulă bună, dar nu se ştie pe cît de posibilă. Depinde şi de deputaţii din PLDM”, a spus liderul democrat.

Marian Lupu a mai spus că pe moment există două mari pericole pentru Republica Moldova, imposibilitatea formării unei alianţe de guvernare pro-europene şi alegerea preşedintelui. „Primul şi cel mai important este incapacitatea de a realiza exerciţiul de formare a majorităţii parlamentare şi învestire a Guvernului. Nici nu examinez o asemenea cale, o văd imposibilă, pentru că am zis că nu facem alianţe de stînga şi nu întoarcem cursul european al ţării. Cel de-al doilea pericol care ne paşte este alegerea preşedintelui ţării. Odată depăşită criza politică acum, ne mai aşteaptă o altă încercare peste patru luni de zile. Haideţi să nu ne jucăm. În patru luni de zile cîte ne-au mai rămas, nu este posibilă modificarea Constituţiei, nici în Parlament, nici pe cale de referendum. Înseamnă că în luna martie ne vom alege preşedintele cu 61 de voturi, aşa cum prevede legea”, a declarat liderul PDM.

Share
2.329 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *