Explicaţiile psihologice: De ce devenim mai “leneşi” toamna

Schimbarea stării de spirit odată cu cea a anotimpului nu este doar în imaginaţia noastră, dar se motivează prin faptu că organismul chiar trece printr-un soi de “depresie de iarnă”. În această perioadă, ne pregătim de hibernare, energia este consumată pentru a încălzi corpul, iar lipsa soarelui ne dă o “lene de sezon”.

124488_1Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietății) și este stimulată, conform unor studii, producția de melatonină (hormonul somnului). Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

În cazul persoanelor sănătoase, atât fizic, cât şi psihic, astenia de toamnă nu lasă urme adânci, ci doar îşi face simţită uşor prezenţa, pentru ca mai apoi organismul să se adapteze sezonului rece şi să îşi revină din amorţeală. Atunci când trecerea la anotimpul rece şi schimbările pe care le implică acest fenomen vin pe un teren deja sensibilizat de diverse afecţiuni fizice sau de natură psihică, depresia este la doar un pas distanţă.

Stările de oboseală, tristeţea inexplicabilă, durerile de cap, insomniile pot escalada în stres, anxietate sau chiar depresie. În mediul rural se respectă acest calendar al naturii, adaptarea este mai uşoară, trecerea dintre anotimpuri nu este bruscă şi nici nu afectează oamenii într-un mod periculos. Astfel, vara se doarme mai puțin și se mănâncă mai ușor, însă iarna se doarme mai mult și se mănâncă mai consistent. Viața în mediul urban, în societatea actuală, nu ne permite, din păcate, să ne ascultăm corpul. El trebuie să dea randament indiferent de anotimp şi de resurse, așa că este deseori forțat, împotriva fiziologiei, ceea ce explică și creșterea numărului de probleme de sănătate, mai ales la oamenii tineri.

Ce ne sfătuiesc psihologii:

– Adormiţi înainte de miezul nopţii, pe cât posibil la ora 22.00, pentru că de aici se instalează intervalul somnului odihnitor.

– Petreceţi cât mai mult timp afară, la aer, în natură, în lumină naturală. Nu aşteptaţi weekendul pentru a ieşi din casă, fără ca prin asta să se înţeleagă vizitele de cumpărături la mall, ci ieşirile în aer liber, în parc, la munte. În timpul săptămânii, foarte mult contează chiar şi o ieşire afară, în pauza de prânz sau un drum pe jos de la serviciu până acasă. Cel puţin 200 de metri de plimbare fac diferenţa!

– Pentru a fi şi mai plăcut timpul liber petrecut afară, luaţi cu voi copilul, câinele, un prieten. Faceţi sporturi în aer liber – alergaţi în parc, jucaţi fotbal, tenis, badminton, plimbaţi-vă cu rolele sau cu bicicleta sau, pur şi simplu, citiţi o poveste copilului, pe o băncuţă în parc.

– Din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creșterea în greutate, iar această situaţie accentuează „lenea de sezon”. Mai mult, poate afecta stima de sine! Aşadar, bucuraţi-vă de fructele şi legumele de sezon, mâncaţi cât de multe salate, supe, legume la cuptor, dovleacul este, de asemenea, nu doar gustos, ci şi foarte bogat în vitamine. Mâncarea de tip fast-food, produsele de patiserie, dulciurile, sucurile carbogazoase nu sunt bune în nici un anotimp, însă toamna cu atât mai puţin. Corpul are nevoie de vitamine pentru a-şi întări sistemul imunitar şi a se proteja împotriva viruşilor de sezon, iar mâncarea de la mall nu conţine aşa ceva! Aşadar, treceţi mai des prin piaţă şi mai rar prin mall, pentru a vă fi bine la iarnă!

– Bananele și ciocolata neagră stimulează secreția de serotonină, hormonul fericirii. Prin urmare, includeţi-le cât de des în alimentaţie!

– “Nu în ultimul rând, este bine să petreceți timp de calitate în realitate, nu virtual, cu familia şi prietenii, sau să vă stimulați buna dispoziție uitându-vă la comedii, de exemplu”, susţin psihologulii.

Sursa: Puterea.ro

Share
2.197 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *