Dodon nu a votat pentru “2015 – anul veteranilor celui de-al II-lea Război Mondial”

Deputaţii au votat vineri pentru desemnarea anului 2015 drept “Anul veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial”. Socialiștii și liberalii au fost singurele formaţiuni politice care au refuzat să susțină documentul.

parlament1-680x365Deşi anterior au optat pentru aprobarea unui asemenea document care să consfinţească rolul participanţilor la război, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la finalizarea conflagraţiei mondiale, într-un mod neaşteptat socialiştii au refuzat să susţină proiectul.

Singura explicaţie a lui Dodon la această decizie a fost legată de o sintagmă din titlul proiectul de hotărâre şi anume că anul este dedicat veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial şi nu ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, asta chiar dacă direcţia juridică a parlamentului a explicat că formula propusă de Dodon este una ilegală, notează politics.md.

Unii deputaţi susţin că decizia socialiştilor demonstrează că această formaţiune nu este interesată de problemele Republicii Moldova, implicit a veteranilor de război cărora le-a promis în campania electorală că-i va susţine, ci de propriile interese de partid şi personale ale lui Dodon. De asemenea, potrivit acestora, Dodon de fapt nu a votat proiectul doar pentru că acesta a fost elaborat de comunişti.

Potrivit documentului, urmează să fie adoptat şi un plan de acţiuni consacrate sărbătorii de 9 mai, iar instituţiilor de presă li se recomandă să desfăşoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu acest prilej.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în data de 1 ianuarie 2015, în Moldova, locuiau aproximativ 1100 de veterani, dintre care 285 erau invalizi.

Share
2.148 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *