Deputații coaliției de guvernare nu mai vor imunitate parlamentară

parlamentDeputaţii din Coaliţia Pro-Europeană propun excluderea imunităţii absolute a deputaţilor, potrivit unei iniţiative de modificare a Constituţiei, care a fost înregistrată ieri în parlament.

Deputaţii CPE propun excluderea alin 3 din art 70 din Constituţie care prevede că ”deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului după ascultarea sa”.

Semnatarii susţin că deputaţii nu ar trebui să se bucure de privilegii mai mari decât alţi cetăţeni ”Noi ne dorim ca nimeni, dar absolut nimeni să nu fie mai presus de lege. Am fost aleşi de cetăţeni ca să muncim în această sală, să depunem eforturi prin aprobarea legilor în aşa fel ca să fie viaţa lor mai bună, dar nu am fost aleşi ca să avem unele privilegii speciale sau imunităţi”, a declarat democratul Andrian Candu.

”Iniţiativa vine în contextul tuturor reformelor aşteptate care sunt promovate de Coaliţia Pro-Europeană. Astăzi societatea are foarte multe rezerve faţă de această prevedere, iar această reformă va contribui la transparentizarea procesului legislativ”, a menţionat şi liderul deputaţilor liberal-reformatori, Ion Hadârcă.

În acest context, CPE a făcut apel şi la alte grupuri politice, inclusiv la comunişti să susţină această iniţiativă, care, conform procedurilor va putea fi examinată peste şase luni.

Luni democratul Vlad Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat şi, respectiv, la privilegiile pe care le oferă acesta şi a declarat că va sprijini limitarea imunităţii parlamentare a deputaţilor./ hotnews.md

Share
3.259 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *