China nu este deranjată de integrarea Republicii Moldova în UE, declarație

candu-aquarelleVicepreședintele parlamentului Adrian Candu susține că Republica Populară Chineză nu este deranjată de integrarea Republicii Moldova în UE. Ba chiar mai mult, potrivit lui Candu, China înţelege schimbările în bine care vor avea loc la noi pe mai multe dimensiuni odată cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

”Dacă Moldova semnează Acordul de Asociere şi se apropie de Uniunea Europeană sub aspectul îmbunătăţirii mediului de afaceri, de acest lucru vor profita şi investitorii chinezi. Este vorba de domenii cum ar fi protecţia investitorului, circulaţia liberă a capitalului, concurenţa loială etc. Republica Moldova, indiferent de guvernarea care a avut-o sau pe care o va avea, va avea relaţii bune şi cu estul, cu ţările – parteneri strategici, inclusiv Rusia, ţările din Asia Mijlocie şi, evident, China”, a declarat Adrian Candu întrun interviu pentru IPN, după vizita pe care a avut-o în China în cadrul unei delegații a Partidului Democrat.

Democratul mai spune  în interviu că avantajul direct pe care o să-l aibă din colaborarea cu China ”cetăţeanul Republicii Moldova sau statul nostru este unul imediat, dacă vreţi”.

”Odată cu venirea unor investiţii din China apar noi locuri de muncă. Este o perspectivă reală, deoarece cred că am reuşit să demonstrăm partenerilor chinezi oportunităţile din domeniul producţiei în Republica Moldova. Ele apar prin acele parcuri industriale sau zone economice libere pe care le avem şi prin faptul că Republica Moldova este foarte bine ancorată în sistemul de comerţ liber în regiune. Republica Moldova are deja facilităţi şi privilegii în exportul produselor în Uniunea Europeană şi pe care le va mai dezvolta prin semnarea Acordului de Asociere. La fel, Republica Moldova are avantaje şi pe linia CSI-ului, dar şi în relaţiile bilaterale cu ţările din fosta Uniune Sovietică, iar aceasta înseamnă că ceea ce se produce în Moldova este vândut uşor şi liber, fără restricţii şi fără taxe suplimentare, în toate direcţiile posibile”, a mai spus Candu.

Potrivit vicepreședintelui PDM, ”Chinezii au nevoie de o astfel de platformă de producţie. Iată de ce cetăţeanul Republicii Moldova va simţi că, prin crearea locurilor de muncă, prin venituri suplimentare la bugetul de stat, circulaţia mărfurilor şi alte elemente ale ciclului economic, consolidarea relaţiilor moldo-chineze va aduce beneficii pentru ţară şi pentru om”.

Share
3.008 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *