Ziua Globală a Curățeniei în Moldova va avea loc pe 15 septembrie

Republica Moldova se alătură Zilei Globale a Curățeniei, astfel că pe 15 septembrie, concomitent cu 150 de state, în țară vor fi desfășurate acțiuni de salubrizare. Mișcarea civică „Hai, Moldova!” a prezentat miercuri, 15 august, într-o conferință de presă, detalii despre acțiunea care urmează să se desfășoare exact peste o lună. Organizatorii au mai spus că prin această acțiune se dorește ridicarea gradului de conștientizare a necesității colectării și reciclării deșeurilor, transmite IPN.

Taisia Camenșcic, coordonator „Hai, Moldova!”, a declarat că pentru a fi parte la acțiunile de salubrizare, fiecare voluntar urmează să se înregistreze pe site-ul haimoldova.md și să completeze un formular. De asemenea, orice cetățean poate deveni coordonator local cu responsabilitatea de a mobiliza comunitatea pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei, în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Coordonatoarea a îndemnat populația să se implice în număr cât mai mare la acțiunile de salubrizare care vor avea loc pe 15 septembrie, începând cu ora 10.00. La dispoziția voluntarilor vor fi puse mănuși și saci.

Unul dintre susținătorii acțiunii este și Ambasada Statelor Unite la Chișinău, cu sprijinul căreia urmează să fie organizate mai multe training-uri la care vor fi pregătiți coordonatorii locali. „Participarea civică este importantă pentru orice societate. Și noi considerăm că faptul că tinerii Moldovei s-au implicat în acest proiect este foarte important, pentru că viitorul le aparține”, a declarat atașatul cultural al ambasadei, Jonathan Wolfington.

Vlada Balica, reprezentanta unei companii de reciclare, a menționat că toate deșeurile colectate în țară în Ziua Globală a Curățeniei vor fi sortate la fabrica de sortare din municipiul Chișinău. Potrivit ei, majoritatea deșeurilor colectate în Chișinău este de origine anorganică, fiind vorba despre ambalaje din plastic, care nu se descompun și rămân ca un poluator. Fiecare persoană este îndemnată să sorteze deșeurile. „Sortarea este un pas foarte mic în tot procesul de valorificare a deșeurilor, dar sortarea trebuie să înceapă la noi acasă. Fiecare trebuie să sorteze în cel puțin două fracții – masa umedă, din ceea ce biodegradează, masa organică și cea uscată din ambalaje”, a notat Vlada Balica.

„Hai Moldova” împreună cu alte asociații obștești și organizații nonguvernamentale sunt parte a echipei „Lets Do It World”, o campanie de salubrizare organizată concomitent în peste 150 țări, inclusiv Republica Moldova. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie la ora 10.00 în Noua Zeelandă, iar valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii.

Share
838 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *