Vom avea sistem electoral mixt

alegeri-moldova-radu-stefanParlamentul a votat vineri în lectura finală proiectul deputaţilor din Partidul Democrat potrivit cărora alegerile parlamentare se vor desfăşura conform sistemului electoral mixt, în care o parte dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste electorale, iar cealaltă direct de către alegători.

Potrivit noii legi, la alegerile parlamentare se vor forma 50 de circumscripţii uninominale câte una la fiecare 50-53 de mii de alegători, în care va fio ales câte un deputat. Ceilalţi 51 vor ajunge în parlament în baza listelor de partid. Aceasta înseamnă că alegătorii vor primi câte două buletine de vot. Pe unul vor vota partidul, iar pe altul candidatul care va concura în raza circumscripţiei respective, scrie hotnews.md.

Acest  sistem nu va fi aplicat în cazul Transnistriei, al cărei teritoriu nu este controlat de autorităţi şi în cazul alegătorilor aflaţi peste hotare, care vor vota doar în circumscripţia naţională, adică lista de partid. Aceste prevederi au provocat dezbateri în parlament, unii deputaţi propunând ca să fie deschise circumscripţii uninominale şi peste hotare. Dar aceste propuneri nu au fost acceptate de majoritatea, fiind lăsate în vigoare prevederile păropuse de deputaţii democraţi.

Repartizarea mandatelor pe liste de partid va fi similară procedurii actuale. În ce priveşte circumscripţiile uninominale, aici vor fi aleşi deputaţi cei care vor obţine numărul majoritar de voturi. În cazul în care niciun candidat nu va obţine 50% plus un voturi, va fi organizat turul doi de scrutin între candidaţii care au acumulat cel mai mare număr de voturi. Dacă deputatul ales în circumscripţia uninominală renunţă la mandat, în circumscripţia respectivă vor fi orgnizate noi alegeri.

Proiectul prevede şi micşorarea pragului de participare la alegeri de la o treime din numnărul total de alegători cum este în prezent, la o pătrime.

Proiectul a fost votat de majoritatea deputaţilor, cu excepţia comuniştilor şi a câtorva deputaţi liberali. Noile rglementări ar urma să fie puse în practică la viitoarele alegeri parlamentare.

Share
2.443 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *