Vom avea o lege pentru psihologi

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care urmează să reglementeze activitatea psihologilor din ţara noastră. Astfel, dacă până acum specialiştii din domeniu activau doar în baza unor regulamente interne şi trebuiau să-şi desfăşoare activitatea doar în cadrul unor organizaţii sau instituţii publice, de acum încolo ei vor putea obţine certificate şi pentru practică particulară.

Totodată, psihologii vor fi înregistraţi într-un registru unic şi vor fi testaţi pentru evaluarea calităţii serviciilor prestate cetăţenilor.

Până acum psihologii din Moldova activau în baza unor regulamente interne, fie că e vorba de şcoală, armata sau poliţie, iar noul document ar urma sa legalizeze activitatea specialiştilor în toate domeniile. Legea privind activitatea psihologilor ar însemna pe de o parte o garanţie pentru populaţie pentru a primi servicii psihologice calificate, dar şi ar stipula și cerinţele de activitate pentru psihologi.

„Cea mai bună schimbare pe care o aşteptăm noi toţi este posibilitatea de a crea Asociaţia psihologilor, care ne-ar oferi ocazia să obţinem licenţă aici, la noi în ţară, lucru care până acum se întâmpla peste hotarele ţării. Plus la aceasta, s-ar face o evaluare şi astfel s-ar scoate în evidenţă profesioniştii care într-adevăr prestează servicii în scopul bunăstării populaţiei”, a spus psihologul școlar, Tatiana Vedmediuc.

„Noi, psihologii, suntem cei care au nevoie de o lege care să ne ajute în munca noastră, să curăţim piaţa psihologiei de neprofesionişti, pentru că avem foarte mulţi psihologi în ghilimele, fără acte, care şi-au deschis cabinete private, prestează nişte servicii dubioase, încât uneori persoana beneficiară ajunge şi la psihiatrie. Vrem să oferim posibilitate de activa în acest domeniu specialiştilor care merită acest lucru, de exemplu, să aibă studii superioare în psihologie, nu în altceva, să mai aibă şi un masterat, ca să poată presta servicii de consiliere, specializate pe un domeniu”, a menționat doctorul în psihologie, Victoria Gonța.

După ce documentul va intra în vigoare, va fi constituită Uniunea Psihologilor, care împreună cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să instituie Camera de reglementare a activităţii de psiholog. Instituţia urmează să acrediteze şi să evalueze specialiştii din domeniu.

„Am ajuns în sfârşit la un consens în cadrul tuturor dezbaterilor care le-am avut şi avem deja vreo șapte deputaţi care au semnat. Ne dorim o lege bună”, a specificat deputatul PDM, Valentina Buliga, una dintre autorii proiectului.

Pentru ca documentul să intre în vigoare acesta trebuie să fie aprobat în două lecturi în Parlament.

Share
471 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *