Vlad Filat s-a conformat deciziei Curții Constituționale

Filat_adresare_GOVmdVlad Filat nu va mai candida la funcția de prim-ministru. Partidul Liberal Democrat va înainta un alt candidat pentru această funcție, relatează UNIMEDIA. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Liberal Democrat Vlad Filat, în urma ședinței Consiliului Național Politic al PLDM.

„PLDM va desemna un candidat la funcția de prim-ministru. Eu nu voi participa în cadrul acestor scrutine. Partidul va desemna alt candidat”, a declarat sursa citată.

Potrivit deciziei adoptate de Consiliul PLDM, liberal-democrații vor participa și în continuare la negocieri. „Noi vom participa în continuare la negocieri în vederea creării unei noi majorități parlamentare în vederea investirii unui nou Guvern, în vederea continuării procesului de europenizarea a Republicii Moldova. În acest proces de negocieri, vom avea discuții cu Partidul Democrat, cu colegii din fracțiunea Partidului Liberal, deputații neafiliați, exceptând discuții cu grupul Ghimpu. Comuniștii nu-și doresc formarea unui nou Guvern. Acest lucru nu este un secret”, a declarat Filat.

Președintele PLDM insistă că procesul de negocieri trebuie să fie unul public pentru ca societatea să cunoască „principiile și valorile” după care se ghidează participanții la acest proces. „Procesul de negocieri va începe din momentul în care candidatul la funcția de prim-ministru va fi desemnat de către președintele țării. Aceste negocieri vor fi purtate de către prim-ministrul desemnat și procesul va fi unul public. Principiile și valorile pe care le vor promova participanții la negocieri să fie cunoscute și de către societate. Din experiența proprie, pot să vă spun că este absolut necesar”, a subliniat acesta.

Totodată, liderul PLDM a menționat că primul ministru va avea ultimul cuvânt de spus asupra componenței viitorului Cabinet de miniștri. „Candidații la funcția de miniștrii vor fi selectați de candidatul la funcția de prim-ministru. Sigur, participanții în procesul de negocieri vor avea dreptul să propună candidați, însă primul ministru va avea dreptul să stabilească cine va fi acceptat. Scopul este de a învesti un Guvern funcțional, nu este un interes de partid”, a specificat Vlad Filat.

Candidatul la funcția de prim-ministru urmează să fie înaintat în viitorul apropiat de către PLDM. Acest drept a fost delegat Biroului Executiv Central./unimedia.md

Share
3.439 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *