Victor Ponta: România trebuia să organizeze o întâlnire între liderii UE și PE

În timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene, România trebuia să organizeze o întâlnire la Iași între liderii Uniunii Europene și liderii celor trei țări din Parteneriatul Estic care au semnate acorduri de asociere. Declarația a fost făcută de Victor Ponta, liderul Partidului Pro-România și fostul prim-ministru al României, transmite IPN.

„Ucraina vedeți câte probleme are legate de securitate militare, probleme economice, probleme politice. Georgia este un partener cu suficiente lucruri de discutat cu Uniunea Europeană, dar noi împingeam Moldova în față”, a spus Victor Ponta în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui, există disensiuni politice, dar interesul este de a aduce Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, la masă cu UE. „Am ratat ocazia asta probabil”, a spus politicianul român, menționând că o cauză putea fi și alegerile parlamentare din februarie 2019, programate în Republica Moldova.

Sorin Câmpeanu, ex-premier interimar al României, președinte al Agenției Universitare Francofone, este de părere că poziția României de conducere a Consiliului UE ar fi fost o bună oportunitate pentru a explica Bruxelles-ului relațiile firești dintre cele două maluri ale Prutului. „Este o fereastră de oportunitate care nu apare foarte frecvent. Poate se va întâmpla ceva în sensul ăsta și vom reuși să convingem și la Bruxelles”, susține Sorin Câmpeanu. Potrivit lui, este în avantajul unei Europe, care traversează o perioadă mai complicată să aibă susținere din mai multe țări și astfel, ar fi de identificat și de susținut o serie de argumente în favoarea acestui lucru.

În prima jumătate a anului 2019, România va deține președinția în Consiliul Uniunii Europene. Actualmente președinția în Consiliul UE o deține Austria.

Share
536 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *