Victor Juc: Pentru R. Moldova integrarea europeană este mai degrabă un deziderat

Pe criteriu geopolitic, Republica Moldova este profund fisurată. Totodată, pentru Republica Moldova integrarea europeană este mai degrabă un deziderat. Declarația a fost făcută de vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, în cadrul emisiunii „Moldova live” de la postul de televiziune 10 TV, transmite IPN.

În opinia lui, timp de 30 de ani societatea din Republica Moldova este mereu consumată de opțiunea strategică. Referindu-se la faptul că guvernarea a propus în ultima perioadă de mandat introducerea obiectivului european în Constituție, Victor Juc spune că fiecare guvernare este în drept să vină cu propuneri privind implementarea dezideratelor sale care se regăsesc în programul partidului și își găsesc expresie în platformele electorale. „În Republica Moldova există o practică vicioasă când anumite inițiative vin în ultimele zile ale sesiunii”, spune Victor Juc.

Vicedirectorul ICJP susține că actuala guvernare în frunte cu Partidul Democrat, la fel ca și guvernările anterioare ce au fost la putere după alegerile din 2009, s-a pronunțat pentru apropierea de Uniunea Europeană. „Pe moment, cred că guvernarea se simte un pic șifonată mai ales de acele condiționalități impuse de UE, de Consiliul UE, iar mai recent de Parlamentul European și parcă ar părea că nu este actual ca o guvernare aflată în probleme cu Uniunea Europeană să propună acest obiectiv strategic. Pentru aceasta guvernarea mai are timp până în sesiunea următoare și vom vedea care va fi deznodământul”, a declarat vicedirectorul.

Share
505 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *