Viceministrul Andrei Popov a participat la o reuniune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

popov_andreiViceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a participat, luni, la segmentul de nivel înalt al celei de-a 22-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO), la Geneva, relatează MOLDPRES citînd un comunicat al Direcţiei mass-media şi relaţii cu publicul de la MAEIE.

Cu prilejul vizitei sale, diplomatul moldovean a susţinut un discurs în faţa CDO şi a avut întrevederi cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navanethem Pillay, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Reprezentant Special al UE pentru Drepturile Omului, Stavros Lambrinidis, precum şi cu şefi de delegaţii, participanţi la lucrările sesiunii CDO. Discuţiile au vizat cooperarea bilaterala şi politicile promovate de Republica Moldova în vederea asigurării drepturilor omului.

În cadrul discursul său, diplomatul moldovean a relevat importanta acordată de Republica Moldova calităţii sale de membru al CDO, constituit din 47 state membre ONU, care oferă o poziţie responsabilă şi posibilitatea unică de a contribui la elaborarea şi adoptarea deciziilor relevante libertăţilor fundamentale la nivel global.

Viceministrul Andrei Popov a prezentat progresele întreprinse în ultima perioadă de Republica Moldova în domeniul drepturilor omului, evidenţiind faptul că apartenenţa ţării noastre la acest grup select (CDO) facilitează sinergia şi complementaritatea acţiunilor care vin sa asigure consolidarea unei viziuni structurate privind drepturile omului. Progresele înregistrate în acest domeniu constituie o condiţie esenţială în avansarea aspiraţiilor de integrare europeană. Referindu-se la intrarea în vigoare a Legii privind Egalitatea Şanselor, oficialul moldovean a subliniat importanţa pe care autorităţile moldoveneşti o acordă promovării şi respectări drepturilor omului, inclusiv celor ce fac parte din diferite categorii de minorităţi.

Exprimînd ataşamentul Republicii Moldova faţă de ameliorarea continuă a situaţiei drepturilor omului din ţară, viceministrul Andrei Popov a făcut referire, în mod special, la regiunea transnistreană a Republicii Moldova, salutînd, în acest context, evaluarea Expertului Superior ONU, Thomas Hammarberg. Raportul publicat recent privind situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova oferă pentru prima data o imagine credibilă a realităţilor din regiune la acest capitol şi o platformă de acţiune comună în vederea îmbunătăţirii situaţiei.

De asemenea, viceministrul moldovean a accentuat necesitatea intensificării cooperării în plan internaţional pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor persoanelor, relevînd legătura intrinsecă dintre problematica drepturilor omului şi cea a securităţii şi stabilităţii internaţionale.

Share
2.201 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *