Valeriu Lazăr și Comisarul European pentru Energie

lazar bruxellesVicepremierul Valeriu Lazăr a avutazi o  întrevederi cu Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, Jean-Luc Demarty, Director General pentru Comerț în cadrul Comisiei Europene, precum și cu Michael Köhler, Director în cadrul Directoratului General pentru Dezvoltare și Cooperare (DG DEVCO).

În cadrul discuțiilor cu Gunther Oettinger, comisar European,  Lazăr s-a referit la ultimele evoluții ce țin de cooperarea RM-UE în domeniul energetic. Lazăr a exprimat mulțumiri Comisarului pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în vederea asigurării securității energetice și ajustării la standardele europene în acest sector. Vicepremierul a scos în evidență semnificația vizitei Comisarului Oettinger în Moldova la sfîrșitul lunii august curent, pentru a marca inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni, care este un pas important pentru asigurarea diversificării surselor de energie pentru țara noastră. Totodată, Lazăr l-a asigurat pe Oettinger că Republica Moldova este un partener credibil în domeniul energetic, inclusiv ca ţară de tranzit în regiune.

În timpul întrevederii Oettinger a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru proiectele care vizează securitatea energetică a Republicii Moldova.

La întrevederea cu Jean-Luc Demarty, Directorul General pentru Comerţ, a fost subliniat interesul Moldovei de a semna cât de curând posibil Acordul de Acociere, care prevede crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Ambii interlocutori au căzut de acord asupra perspectivelor comerciale bune pe care le va oferi DCFTA.

Vicepremierul Lazăr și Michael Köhler, Directorul pentru Vecinătate din cadrul DG DEVCO, au abordat stadiul actual al asistenței UE oferite Republicii Moldova. În acest sens, s-a efectuat o trecere în revistă a programelor și proiectelor în derulare finanțate de către UE. În special, s-a vorbit despre majorarea asistenţei financiare acordate de UE conform principiului „more for more” în domenii care au efect multiplicator.
Precizăm că în perioada 24-25 septembrie 2013, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei,  Valeriu Lazăr, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. / hotnews.md

Share
3.984 Vizualizari

2 comments on “Valeriu Lazăr și Comisarul European pentru Energie

  1. Anisoara says:

    Moldova cred ca si-a cistigat o imagine foarte buna la nivel international in ceia ce priveste domeniul energetic si responsabilitatile asumate, dar asta nu era sa se realizeze daca nu contribuia si Valeriu Lazar.

  2. Sting says:

    Cu asha profesionisti ca lzar RM se apropie cu pasi mult mai siguri de obiectivul integarii europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *