Valeriu Lazăr: Gazul rusesc va costa 365 USD pentru o mie de M3

Anunțul a fost făcută, joi, pentru presă de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, comentând prelungirea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom cu încă un an pentru livrarea gazelor în Moldova.
img_p (1)
Lazăr a menționat că încă nu este clar dacă acest lucru va duce la reducerea tarifelor pentru consumatorii din Moldova, deoarece multe vor depinde de cursul de schimb al MDL. Ministrul  a accentuat că dacă nu vor avea loc fluctuații serioase a leului, prețul la gaze pentru consumatorii finali cel puțin nu va crește, lucru important. Iar în cazul în care cursul de schimb se va schimba serios, atunci tariful va fi revăzut de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Potrivit Gazprom, în trimestrul II curent prețul contractual pentru gazele rusești pentru Moldova s-a redus cu 12,46 USD în comparație cu trimestrul anterior și a constituit 364,52 USD pentru o mie m3. În primul trimestru curent prețul la gaze pentru Moldova a fost de 377,74 USD pentru 1 mie m3, iar în trimestrul II curent – 376,98 USD pentru o mie m3.
Moldovagaz a anunțat anterior că prețul mediu anual de achiziție a gazului rusesc pentru Moldova în 2012 a fost de 393,97 USD pentru 1 mie m3, fiind în creștere cu 16,1 la sută față de anul precedent. Astfel, în trimestrul I al anului 2012 prețul la gazele naturale rusești pentru Moldova a fost de 388.31 dolari, în trimestrul II – 398.01 dolari, în trimestrul III – 398.15 dolari, în trimestrul IV – 399.58 dolari.
Prețul gazelor naturale pentru Republica Moldova se calculează prin formula europeană, care ia în considerare prețul de vânzare al gazelor naturale “Gazprom” în țări străine pentru ultimele nouă luni ale anului anterior anului de alimentare cu gaz. Prețul gazelor este stabilit trimestrial la 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie, în funcție de modificările prețurilor pentru gaz . Din 2011 Moldova cumpără gaz la preț european.
Infomarket
 

 

Share
967 Vizualizari

3 comments on “Valeriu Lazăr: Gazul rusesc va costa 365 USD pentru o mie de M3

  1. Aurelia says:

    Negocierile duse de catre Valeriu Lazar cu Federatia Rusa privind prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru anul 2014 si o eventuala ieftinire al acestora aduc un mare avantaj pentru cetatenii Republicii Moldova de-a nu fi scumpit gazul pe motiv de devalorizare a leului moldovenesc.

  2. Vasile says:

    Parcuri industraile, eficientizare energetica, atrageri de investitii straina, si acum profesionalismul lui Lazar negociaza un pret redus pentru gazul rusesc in imprejurari tensionate! Bravo democratului!

  3. Vadim says:

    Dupa cum vedem pretul pentru gazul rusesc a fost redus,cu toate ca pretul final depinde de fluctuatiile leului. Dupa parerea mea,Lazar a reusit sa ridice aceasta intrebare si s-a semnat un act foarte bun,care ne va avantaja intr-un final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *