UNICEF: 230 de milioane de copii nu au fost înregistrați la naștere

Un raport al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) atrage atenția că în întreaga lume trăiesc în prezent 230 de milioane de copii cu vârste sub 5 ani care nu au fost înregistrați la naștere, ceea ce de multe ori este un obstacol major în calea accesului la educație, sănătate și asigurări sociale, informează AP și EFE.

imageResize (8)Raportul a fost elaborat de UNICEF cu ocazia marcării, miercuri, a 67 de ani de la crearea acestei agenții specializate a ONU. Potrivit documentului, doar 60% dintre toți copiii născuți anul trecut au fost înregistrați la naștere, nivelurile cele mai reduse ale înregistrării copiilor fiind în Asia de Sud și Africa subsahariană.

Geeta Rao Gupta, director general-adjunct al UNICEF, a subliniat că înregistrarea la naștere nu doar oferă informații despre identitatea copilului, dar este esențială în a garanta că respectivul copil nu este uitat și că nu îi sunt ignorate drepturile.

În același raport, UNICEF pledează pentru elaborarea de programe destinate tratării motivelor pentru care familiile nu își înregistrează copiii, printre care taxele ridicate și necunoașterea legilor și a procedurilor.

Primele 10 țări cu cele mai mici niveluri de înregistrare a copiilor la naștere sunt Somalia (3%), Liberia (4%), Etiopia (7%), Zambia (14%), Ciad și Tanzania (câte 16%), Yemen (17%), Guineea-Bissau (24%), Pakistan (27%) și Congo (28%).

Agerpres

Share
501 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *