Un grant de 2,2 mln. euro a fost oferit pentru restaurarea Complexului Manuc-Bey din Hînceşti

manucMiercuri, a fost semnat contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operaţional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 şi Consiliul Raional Hînceşti pentru restaurarea complexului arhitectural „Manuc- Bey” din oraşul Hînceşti. Grantul este în valoare de 2,2 milioane de euro. Proiectul va fi aplicat pe parcursul anilor 2014-2015, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Complexul include nouă edificii care urmează să fie renovate. Este vorba de Conacul „Manuc-Bey”, care are 4 niveluri, Clădirea Contesei, Castelul Vînătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, fîntîna arteziană, grajdurile şi trecerile subterane, care încep din apropierea Conacului şi se extind sub tot oraşul Hînceşti.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 de milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Regională pentru renovarea altor clădiri ale complexului.

Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schiţele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi. Acestea se aflau la Sankt Petersburg.

Reconstrucţia monumentelor istorice este o prioritate pentru Guvern. În acest an au fost lansate mai multe proiecte, cum ar fi reconstrucţia complexului de clădiri din Parcul Dendrologic din satul Ţaul şi renovarea Curţii Medievale şi a Vămii Vechi din satul Lăpuşna.

Share
2.331 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *