Trump are de rostit în timpul jurământului doar 35 de cuvinte

Donald Trump, devine astăzi 20 ianuarie 2017, președinte în exercițiu, în cadrul unei ceremonii festive în care trebuie să-și rostească jurămîntul care consfinţeşte învestirea oficială în funcţie. Fiecare preşedinte al SUA are de rostit 35 de cuvinte, exact aşa cum au fost scrise, altminteri, jurământul trebuie repetat. E ceea ce i s-a întâmplat lui Barack Obama la primul mandat.

151538_1„Acesta este marele spectacol în care vedem cum funcţionează democraţia. O întreagă administraţie predă puterea următoarei administraţii. Şi acest lucru nu se întâmplă până când nu este rostit jurământul”, afirmă Douglas Brinkley, istoric american.

Jurământul cu care un preşedinte american îşi începe mandatul este scris în Constituţia Statelor Unite. Şi trebuie pronunţat cuvânt cu cuvânt. Altfel, nu are valoare. Barack Obama l-a repetat, pentru că a fost inversată ordinea în propoziţie a unui singur cuvânt, notează Digi24.

Scenariul s-a repetat patru ani mai târziu, la cel de-al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama. Atunci nu a fost vorba de o încurcare a cuvintelor, ci de faptul că ziua de 20 ianuarie, ziua învestirii, a picat într-o duminică. Când se întâmpla asta, preşedintele ales depune mai întâi jurământul în cadru privat, la Casa Albă, cu o zi înainte de ceremonia publică.

În 1789, George Washington a depus jurământul în Federal Hall, din New York. În prezent, ceremonia este organizată în faţa Capitoliului din Washington. George Washington a fost cel care, la finalul jurământului, a spus „Aşa să mă ajute Dumneazeu!”, cuvinte care nu fac parte din textul scris în Constituţie.

Ca o curiozitate, jurământul preşedinţilor americani este unul dintre cele mai scurte. Jurământul lui Hiprocrate, jurămintele de căsătorie şi chiar jurământul unui cercetaş au mai mult de 35 de cuvinte.

Share
1.320 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *