Trei politicieni revin în Top 10

politiconTrei politicieni revin în Top 10 cei mai influenţi politicieni din Moldova. Este vorba de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă (locul 7), liderul PDM, Marian Lupu (8) şi prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc (9). Rezultatele pentru luna octombrie au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Primii trei clasaţi sunt premierul Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat, şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, transmite IPN.

Directorul Institutul de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, a spus că Iurie Leancă este omul care deţine cea mai mare influenţă politică în Republica Moldova. În lunile apropiate nu are cum să cedeze întâietatea în clasamentul celor mai influenţi politicieni.

Pe locul 2 se află Vlad Filat, care a urcat două poziţii comparativ cu topul pentru luna septembrie. În luna octombrie experţii au apreciat prestaţia liderului PLDM în calitate de persoană care a participat la Summitul de la Bruxelles, unde au mers liderii partidelor de guvernământ. De asemenea, experţii au apreciat prestaţia sa în teritoriu. Un rol important la jucat şi activitatea liderului liberal-democrat în pregătirile pentru evenimentul din 3 noiembrie curent.

Pe locul 3 s-a situat Igor Corman, care a scăzut o poziţie. Potrivit expertului, şeful legislativului a fost mai puţin vizibil în sensul activităţilor legate de pregătirea mitingului din 3 noiembrie.

Locul 4 este deţinut de către vicepremierul Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe şi integrării europene. Anatol Ţăranu a spus că este firesc ca Natalia Gherman să ocupe această poziţie, din moment ce se apropie un eveniment foarte important pentru Republica Moldova, Summitul de la Vilnius.

Poziţia a 5-a este ocupată de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a urcat 2 trepte comparativ cu topul precedent. Ridicarea în clasament este explicată de faptul că preşedintele a participat la Summitul CSI de la Minsk. Experţii au apreciat prestaţia exemplară a preşedintelui, care a vorbit despre decizia Moldova de a merge pe calea integrării europene.

Locul 6 este ocupat de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a scăzut cu o poziţie. În luna octombrie comuniştii au fost foarte activi, dar acest activism nu s-a soldat cu succese notabile. „Revoluţia de catifea a comuniştilor bate pasul pe loc şi deja a fost proclamată ca revoluţia tobelor stricate”, a spus expertul.

Poziţia a 7-a este ocupată de către Dorin Chirtoacă. Anatol Ţăranu a spus că primarul este într-o situaţia foarte dificilă, deoarece partidul din care face parte, PL, este într-o profundă criză. Totuşi, experţii au remarcat că în luna octombrie Dorin Chirtoacă a depăşit un mare pericol, şi anume declanşarea referendumului de demitere a sa.

Locul 8 este ocupat de către Marian Lupu, care a revenit în top datorită participării, alături de liderii partidelor de guvernare, la Summitul de la Bruxelles. De asemenea, Marian Lupu a revenit în vizor şi datorită pregătirilor pentru mitingul de pe 3 noiembrie.

Locul 9 este ocupat de către Vlad Plahotniuc. Anatol Ţăranu a spus că, deşi acesta a renunţat la mandatul de deputat, oricum rămâne o figură politică importantă. Pe locul 10 se poziţionează vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Poziţia sa este una tradiţională, datorită relaţiilor economice pe care le are Republica Moldova.

Topul este realizat de către 34 de experţi.

Share
681 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *