Trecutul și viitorul Republicii Moldova sunt legate de Europa

Secretarul de stat al SUA John Kerry a exprimat miercuri la Chișinău sprijinul Washingtonului pentru Republica Moldova, pe care a îndemnat-o să continue parcursul european.imageResize (5)

‘SUA consideră că integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanție pentru un viitor sigur și prosper al Republicii Moldova’, a declarat John Kerry în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat în beciurile Combinatului de Vinuri Cricova, din apropierea Chișinăului.

El a salutat parafarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE, menționând că apropierea de comunitatea europeană va spori investițiile și încrederea instituțiilor financiare.

‘Trecutul și viitorul Republicii Moldova sunt legate de Europa’, a afirmat John Kerry.

El a precizat că până în prezent SUA au acordat asistență Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 1,1 miliarde de dolari și că aceasta va continua.

În contextul în care vizita lui Kerry la Cricova a coincis cu lansarea brandului de țară ‘Vin din Moldova’, oficialul american a menționat că Washingtonul va sponsoriza o misiune a vinificatorilor moldoveni în SUA pentru a identifica oportunități de export. După aceasta, John Kerry a ciocnit un pahar cu vin cu premierul moldovean Iurie Leancă.

‘Prezența lui John Kerry la Chișinău ne mobilizează pentru a continua calea de reforme, democratizare și modernizare a țării și va constitui un important punct de referință în relațiile noastre’, a declarat Iurie Leancă.

Acesta a dat asigurări că Republica Moldova va continua apropierea de Uniunea Europeană și democratizarea țării. În același timp, el s-a pronunțat în favoarea implicării mai active a SUA în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

‘Această vizită, la doar câteva zile după summitul Parteneriatului Estic, este și o expresie a sprijinului pentru evoluția și parcursul european al țării mele. Suntem conștienți că nu ne putem opri aici. Mizăm în acest sens pe sprijinul continuu al prietenilor din afară. Ne dorim să consolidăm și în continuare relațiile privilegiate cu SUA prin crearea unui parteneriat strategic’, a mai declarat el.

Agerpres

Share
524 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *