Trecutul dubios al lui Voronin

MOLDOVA-VOTE-POLITICS-VORONINActualul sef al PCRM a fost implicat in anii ’70 intr-o schema frauduloasa prin care reprezentantii nomenclaturii primeau apartamente chiar daca aveau spatiu locativ, in timp ce muncitorii locuiau in vagonete si baraci, scrie Adevarul.md.

Unii lideri din viata politica din Republica Moldova din perioada post-sovietica si-au început cariera înca în RSS Moldoveneasca, în perioada brejnevisto-bodiulista. Unul dintre acestia a fost actualul presedinte al PCRM Vladimir Voronin. Era perioada cunoscuta ca „stagnare“, când înflorea coruptia. Unii sefi erau aspru pedepsiti pentru diferite încalcari sau crime economice. Nu si cei care nu aveau relatii cu sus-pusii si apartineau unui clan al „alesilor poporului“ care faceau legea în domeniile sau teritoriile pe care le conduceau, ca niste feudali sadea. Este si cazul lui Vladimir Nicolaevici Voronin, care în anii 1976-1981 a îndeplinit functii de mare raspundere în raionul Ungheni.

Biografia lui Vladimir Nicolaevici Voronin, al treilea presedinte al Republicii Moldova (2001-2009), are multe „pete albe“. Una dintre acestea este perioada pe care a petrecut-o la Ungheni. În biografia sa oficiala nu gasim nici macar în ce ani exact a lucrat acolo. Este un prim indiciu ca are ce ascunde din activitatea sa din acea perioada. Datele de arhiva arata ca Voronin a fost numit în functia de presedinte al Comitetului Executiv Orasenesc Ungheni al Sovietului Deputatilor Poporului pe data de 23 noiembrie 1976 (functie ce corespunde astazi cu cea de primar al orasului). Peste doi ani si jumatate, la 6 martie 1979, a fost transferat în functia de presedinte al Comitetului Executiv raional Ungheni al Sovietului Deputatilor Poporului (functie ce corespunde astazi cu cea de presedinte al raionului Ungheni), scrie adevarul.md.

Ce a facut Voronin la Ungheni

Ca presedinte al Comitetului Executiv orasenesc Ungheni, Vladimir Voronin raspundea de multe domenii legate de dezvoltarea economica a orasului, rezolvarea unor probleme de ordin social, dar si de întâlnirea oaspetilor importanti care vizitau orasul sau erau în trecere prin Ungheni. Orasul de pe Prut era principalul punct de trecere a frontierei sovietice spre Europa de Sud-Est, în care erau încartiruite câteva unitati militare, existau numeroase întreprinderi industriale, inclusiv din domeniul militar.

Puterea sovietica atragea o atentie deosebita raioanelor de frontiera, chiar daca era vorba de cele ce se învecinau cu tari comuniste. În cazul RSSM, la hotarul cu România era nevoie de cadre vigilente care sa combata orice tentativa de a transporta literatura interzisa în limba româna, mai ales în anii ’70 când istorici si publicisti din România scriau deschis despre problema Basarabiei. De aceea, de regula, în raioanele de lânga Prut erau trimise cadre originare din Transnistria, rusificate si considerate mai loiale puterii sovietice decât basarabenii. Vladimir Voronin era unul dintre ei. Dupa cinci ani petrecuti la Ungheni, Voronin va accede rapid pe scara ierarhica, fiind transferat din nomenclatura raionala de care apartinuse pâna atunci, în cea republicana, la Chisinau. Si asta în ciuda unor încalcari grave ale legislatiei de atunci si a implicarii în scandaluri de coruptie.

Modernizare urât mirositoare

Localitatea Ungheni a cunoscut o dezvoltare importanta în timpul puterii sovietice, transformându-se dintr-un târg simplu într-un oras ce trebuia sa impresioneze sutele de mii de turisti straini care intrau în URSS prin gara de la Ungheni. De aceea, s-a bucurat de investitii preferentiale, fiind vorba de un oras nu numai de importanta republicana, dar si unionala. În ciuda acestui fapt (asa cum marturisea prim-secretarul Comitetului raional de partid Ungheni din acea perioada, Andrei Delev, într-un documentar din 2005), în timpul unei vizite scurte a lui Brejnev din 1979 (care pleca în Bulgaria) conducerea locala era îngrijorata ca nu cumva Leonid Ilici sa vrea sa mearga la WC-ul garii, întrucât conditiile de acolo erau dezastruoase.

Dupa cinci ani petrecuti la Ungheni, Vladimir Voronin va accede rapid pe scara ierarhica.  Igor Casu, istoric

Un alt paradox al modernizarii de tip sovietic care punea accent pe grija deosebita fata de clasa muncitoare erau conditiile mizerabile în care lucrau si locuiau muncitorii, mai ales cei din domeniul constructiilor. O cauza a acestei situatii era ritmul sporit al urbanizarii, dar si schemele frauduloase prin care era repartizat spatiul locativ. Despre conditiile de viata ale muncitorilor din Ungheni vorbeste însusi Vladimir Voronin într-o luare de cuvânt la sedinta Plenarei Comitetului raional Ungheni al Partidului Comunist din Moldova, din 24 martie 1978: „Astazi peste trei sute de familii ale muncitorilor din constructii au nevoie de apartamente, multi locuiesc în vagonete, baraci“ (Arhiva Organizatiilor Social-Politice din Republica Moldova, Fondul 46, inventarul 11, dosarul 20, fascicula 69).

Mustrat de partid pentru ilegalitati

În ciuda situatiei dificile legate de criza spatiului locativ pentru muncitori, conducerea raionului Ungheni era implicata în repartizarea apartamentelor persoanelor care aveau deja unde locui (unii detinând doua sau trei camere). De regula, acestia erau functionari din structurile de partid, institutiile de stat, sefi ai diferitor organizatii si agentii de nivel orasenesc sau raional. Faradelegile erau acoperite gratie solidaritatii ce exista între elita locala din diferite institutii. Uneori însa reuseau sa iasa la iveala, deoarece cei nedreptatiti întocmeau si trimiteau scrisori în instantele superioare, de la Chisinau sau Moscova, care, de multe ori, reactionau si cereau investigarea cazurilor semnalate. Drept urmare, comitetul de partid raional trebuia sa trimita raport la Comitetul Central al PCM despre masurile luate în acest sens.

Asa a fost la Ungheni când Vladimir Voronin, fiind deja presedinte al Comitetului Executiv al Sovietului Deputatilor Poporului din raion, a constituit subiect de discutie la sedinta Biroului Comitetului raional Ungheni al PCM din 13 noiembrie 1980. Acestuia i se incrimina ca, fiind în functia de presedinte al Comitetului Executiv orasenesc Ungheni al Sovietului Deputatilor Poporului în anii 1976-1979, a repartizat, încalcând legea, apartamente unor persoane care aveau deja o locuinta, fiind prejudiciate astfel familii nevoiase care nu aveau spatiu locativ si traiau în vagonete sau baraci, asa cum spunea însusi Voronin.

Si altii au fost pedepsiti

Printre cei mustrati nu era doar Voronin, fiind mentionat si numele lui I. A. Strasnik. Prin implicarea celor doi functionari, Voronin si Strasnik, fusesera repartizate ilegal 14 apartamente, ce revenisera unor sefi care aveau deja locuinte. Cu apartamente s-au ales directorul departamentului pentru comert din orasul Ungheni D. I. Ianev, seful departamentului constructii capitale din Comitetul executiv orasenesc Ungheni V.A. Palii, seful reprezentantei locale a Bancii de Stat E.V. Zaiteva s.a.m.d.

Pedeapsa blânda pe care a primit-o Voronin e o dovada ca avea protectori atât la Ungheni, cât si la Chisinau si Moscova  Igor Casu, istoric

În decizia adoptata de conducerea de partid a raionului Ungheni pe 13 noiembrie 1980 era evidentiat si faptul ca procuratura raionala n-a fost în stare sa examineze si sa contracareze repetatele cazuri de distribuire ilegala a apartamentelor, prin încalcarea rândului, ceea ce denota faptul ca exista o retea informala redutabila a elitei de partid si de stat si un sistem corupt. Drept urmare, lui Voronin i se aplica mustrare simpla, iar lui Strasnik – mustrare cu mentionare în carnetul de partid.

Cu câtiva ani mai devreme, în 1977, pentru aceleasi învinuiri, doi functionari de rang mai mic – vicepresedintele si secretarul Comitetului executiv orasenesc Ungheni, N.M. Cos si, respectiv, I.G. Rotaru, au fost trasi la raspundere si demisi din functii (AOSPRM, F. 46, inv. 11, d. 72, f. 91-92).
Autor: protv.md

Share
1.306 Vizualizari

2 comments on “Trecutul dubios al lui Voronin

  1. Anisoara says:

    un corupt , un hot si un retardat care a distrus aceasta tara, am avut o perioada de stagnare care si-a pus amprenta dur.. avem un nivel mizer de trai … si acum ei mai scandeaza jos Leanca jos alianta, astia fac curatenie dupa ei si se tem ca le va fi greu sa mai instaleze din nou schemele corupte daca vin la anul la putere, dar stati fara grija d-ule Voronin ca nu mai aveti electorat caci au vazut schimbarea

  2. Oleg says:

    Nu cred ca persoana data merita careva atentie inafara organelor de drept din RM care ar trebui sa puna odata si odata capat actiunilor frauduloase pe care le-a promovat acest individ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *