Transparența gestionării banilor din sănătate, promovată de o platformă on-line

Din totalul celor aproape 400 de instituţii publice medicale, în 2017 doar 19 au publicat rapoartele de activitate economico-financiare. Informaţia a fost dată publicităţii de experţii de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care au propus instituirea unei platforme on-line pentru promovarea transparenţei gestionării banilor din sănătate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) susţin că de vină ar fi managerii instituţiilor medicale, care nu plasează informaţia despre cheltuirea banilor publici, notează trm.md.

„Credem că această platformă on-line va servi drept instrument pentru societatea civilă, pentru mass-media de a monitoriza cum se asigură transparenţa, gestionarea banilor publici, dar şi de a face un impuls către autorităţi să asigure şi să îmbunătăţească transparenţa administrării banilor în sănătate”, a declarat Ghenadie Ţurcanu, expert în sănătate.

Sistemul asigurărilor obligatorii de medicină se aplică în Moldova din anul 2004. În prezent, moldovenii achită aproape 4000 de lei anual pentru a beneficia, gratuit, de anumite servicii medicale. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) este responsabilă de un buget de peste şase miliarde de lei, format inclusiv din contul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală achitate de contribuabili.

MSMPS susţine transparenţa sistemului de asigurări medicale şi utilizarea eficientă a fondurilor locale. În acest sens s-a autosesizat şi va emite o dispoziţie tuturor instituţiilor medicale din ţară, ca să respecte cadrul normativ şi să plaseze informaţia privind angajamentele contractuale cu CNAM”, a menţionat Cristina Stratulat, şefa Serviciului informare şi comunicare, la MSMPS.

Baza de date „Banii tăi în sănătate” a fost lansată de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, iar acum beneficiarii de servicii medicale vor putea urmări, on-line, cum sunt cheltuiţi banii publici. În luna decembrie 2017, Parlamentul de la Chișinău a obligat CNAM să publice informaţii despre contractele ce le încheie cu instituţiile medicale, publice sau private. De la intrarea în vigoare a legii a trecut aproape jumătate de an, însă informaţia prezentată este incompletă şi nu permite cetăţenilor să cunoască pe ce servicii medicale sunt cheltuiţi banii publici.

Share
695 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *