Transnistria: La sate mai sunt moldoveni care speră că într-o zi va fi ca înainte

La sate mai sunt moldoveni care speră că într-o zi va fi ca înainte când se vorbea despre Republica Moldova ca un tot unitar.  Cel puțin asta este concluzia unui reportaj realizat în stînga Nistrului de către ziariștii români de la ziarul “Gândul”.

5476401-mediafax-foto-cristina-nichitus-roncea (1)Reportajul a fost realizat la puțin timp după ce liderii transnistreni au făcut publică dorinţa de a deveni parte componentă a Federaţiei Ruse, iar scopul a fost de a vedea care este starea de spirit a locuitorilor din regiune după declarațiile privind alipirea la Rusia.

„Noi vrem să avem paşapoarte moldoveneşti, ca să putem merge fără viză în ţările europene, dar financiar vrem să fim susţinuţi de către Rusia. Acolo putem merge să lucrăm” ,  este părerea unui tînăr dintr-o localitate din regiunea transnistreană.

Reporterul prezintă părerile și altor localnici, care declară că își doresc ca regiunea să fie anexată de Rusia, au încredere în Vladimir Puţin şi îl iubesc, iar Moscova le oferă protecţie şi sprijin economic.

Pe de altă parte, la Tiraspol, jurnalistul menționează că a întâlnit şi oameni care vor în Uniunea Europeană. De exemplu, profesorii de la Liceul „Lucian Blaga” sunt priviţi în România ca nişte adevăraţi eroi.

Jurnaliștii români au mai accentuat că toată lumea vorbeşte în rusă, inclusiv oamenii care cunosc limba română.

Share
634 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *