Tkaciuk, îngrozit că PCRM va pierde şi următoatele alegeri

Nu există vânt prielnic pentru marinarul care nu știe unde să meargă (Seneca).

Înflăcăratul luptător şi agitatorul PCRM, portdrapelul şi adeptul înflăcărat al lui Che Guevara, admiratorul lui Lenin, Voronin, al megafoanelor roşii, bătăilor din parlament şi în cafeneaua ”Loft”, Mark Tkaciuk în maniera sa arogantă a răspuns îngăduitor întrebărilor unui portal privat. A coborât de pe piedestal, ca să spunem aşa. Pentru asta şi există tagma jurnalistică, pentru ca să se uite în gură şi să scoate oracole şi preziceri.

2D712F38-D33A-ED14-67A8-986757047915Cât face doar o asemenea, îmi permit să spun, ”perlă” lingvistică a unui intelectual cu cap oval, doctor în ştiinţe, psiholog şi educator al tinerei generaţii de comunişti şi studenţi ai Şcolii Superioare de Antropologie a lui Tkaciuk: ”Când hiena deschide botul nu simţi nimic altceva decât putoarea hoiturilor digerate”. Despre aceasta a vorbit la unul din posturile moldoveneşti de televiziune. Nici nu ai de ce să fii nemulţumit. Un învăţat vorbeşte, adevăruri spune. Cum să nu-ţi aminteşti aici un banc vechi, din timpurile sovietice, când un director a exclamat atunci când s-a stins lumina pe neaşteptate: s-a făcut întuneric ca în fundul unui negru. La care femeia de serviciu a observat servil – pe toate le ştiţi, tovarăşe director, peste tot aţi fost. Aşa şi Tkaciuk, pe toate le ştie, peste tot a fost, a adulmecat şi boturile hienelor sătule. Şi nici măcar nu i-a fost greaţă. E tare acest comunist-capitalist. Cum a scris poetul: ”Dacă ai face cuie din aceşti oameni, ar fi cele mai tari cuie din lume”. Dar din materialul PCRM, cuie n-ai să faci.

A demonstrat Mark Evghenievici, chiar dacă este istoric-arheolog după format, cunoştinţe profunde şi în domeniul medicinei, în special din parapshihologie şi psihiatrie. Tuturor le-a pus diagnoze: ”Preşedintele conduce Moldova, evident fără să-şi revină în conştiinţă. Premierul delirează în public, scuipă salivă şi-i atacă pe deputaţii comunişti în timpul declaraţiilor de la tribuna parlamentară. Liderii partidelor de la guvernare, precum într-o febră paradoidală, cheltuie milioane de euro în lupta cu comuniştii”.

O autoritate! Ce să te mai miri de discursurile primitive şi ambigue al boşilor din PCRM – Voronin, Muşuc, Petrenco, Muntean, dacă cel mai educat şi cultural şef comunist vorbeşte într-un limbaj vulgar şi murdar. Chiar şi memorabilul Şarikov din ”Inimă de câine” al lui Bulgakov şi chiar beat fiind nu a coborât la un asemenea limbaj de bulevard. Iar comunistul Şvonder din comitetul locativ comunist – în general pare un exemplu de politeţe şi maniere elegante în comparaţie cu ”comuneaga-tribală”, cum s-a autoîntitulat în Internet însăşi Luminăţia-Sa – Mark Evghenievici.

Dar asta aşa, am vorbit despre cum sunt expuse realităţile de partid. Este importantă, dar chiar şi cea mai obraznică nu poate ascunde ce e cel mai important – conţinutul. Crocodilul lui Voronin a început să meargă înapoi, ceea ce contravine legilor biologice. Dar politica nu este biologie. În ea orice truc e posibil. În ultimul timp Voronin a devenit, nu ştiu cum, mai răbdător în privinţa ideei eurointegrării, a vorbit chiatr şi despre o posibilă alianţă cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu, care mai demult a fost numit chiar de Voronin trădător, despre care şi-a amintit că nu are destulă minte atunci când nu a putut obţine ”votul de aur” şi care a preluat puterea din mâinile bătrâne şi slăbite.

Şi acest lucru nu putea să rămână neobservat de către experimentatul om de curte Tkaciuk. El a declarat foarte clar anterior: ”Acum Partidul Comuniştilor, fără niciun fel de îndoială, va vorbi exclusiv despre priorităţile integrării în spaţiul euroasiatic şi aderarea la Uniunea Vamală”.
Tot el mai transmite: ”Nu contează care va fi viitoarea alegere politică – Vestul sau Estul, un stat social sau unul liberal – acestea sunt mai puţin importante acum”. Dar ce este important? Important este să alungăm cu orice preţ actuala guvernare pro-europeană şi comuniştii să preia frâiele puterii. La fel ca în bancul din perioada stagnării: ”PCUS- dă-mi să conduc”.

PCRM i-a dat singur voie Alianţei să conducă. Există tot mai multe zvonuri că timonierul Voronin, când s-a simţit obosit, şi dorind linişte şi mai des să meargă la pescuit, nu prea a opus rezistenţă şi a înmânat treuca puterii Opoziţiei. Ea şi conduce. Conduce aşa cum poate. Când mai încet, când mai repede, cu opriri şi schimbând echipele, cu scandaluri şi scoaterea lenjeriei murdare în public. Dar se străduie să nu devieze de la cursul pro-european. Şi nu deviază, în general vorbind. Şi încearcă să-şi îndeplinească promisiunile, chiar dacă nu pe toate, deocamdată. Au promis regim liberalizat de vize, chiar dacă mai târziu decât data promisă, dar a devenit realitate. Luptă, chiar dacă deocamdată prea puţin, cu corupţia. Implementează reforma judecătorească, reabilitează drumurile cu ajutorul Europei, grădiniţele de copii, fac ordine la susţinerea examenelor în şcoli, unde de pe timpul guvernării comuniste, care a anulat examene de admitere în universităţi, înflorea corupţia şi jubila măria-sa nota, care nu era acoperită de cunoştineţele necesare. Se străduie să menţină şi relaţiile cu Estul. Se comportă pragmatic. Doar premierul Iurie Leancă este diplomat cu şcoală bună, sovietică şi nu un amator antropolog şi arheolog-săpător de morminte. A absolvit renumita universitate MGIMO de la Moscova.

Comuniştii în schimb, şi la putere fiind şi în opoziţie, aleargă dintr-o parte în alta: de la Est spre Vest, de la Vest spre Est. Tot încearcă ei să stea pe două scaune. Putea fi acceptat dacă se comportau ca nişte ”viţeluşi blânzi”, care sug ”de la două ţâţe”. Dar nu. Sau îi arată ”fuck” Rusiei, refuzând să semneze Memorandumul Kozak, sau îi ”fac mutre” Bruxellesului, îl ameninţă cu neascultarea şi îl compară cu un boier arţăgos. Despre ultimul, Mark Evghenievici a vorbit în interviu. ”Să fii european la guvernare înseamnă să fii luminat şi corect, dar nu chelner politic servil, care aşteaptă bacşicşuri în anticamerele de la Bruxelles”. Probabil presupune că asta vor face funcţionarii PCRM dacă vor ajunge la putere. Să nu-şi facă iluzii. Puterea este o chestie care corupe. Iar puterea absolută de care s-a folosit Voronin pe Tkaciuk îl corupe la modul absolut. De aceea se rup cu orice preţ la putere comuniştii-capitalişti, pentru că anterior au fost corupţi de această putere.

Iar Tkaciuk este gata să meargă la alegeri cu oricine, doar ca acest ”oricine” să fie împotriva actualei puteri. Şi cu Dodon şi Greceanîi, şi cu Mişin şi Babenko, care au părăsit corabia PCRM, neacceptând să se împace cu tirania şi cu puterea absolută a lui Voronin şi ”conducătorismul” său provincial. Din această cauză Voronin i-a ”brand”-uit drept trădători, iar apoi Tkaciuk s-a alăturat acestei anateme politice. Astăzi Tkaciuk cântă o cu totul altă muzică. ”Este absolut clar că PCRM în primul rând este obligat să unească astăzi toţi adepţii statalităţii moldoveneşti, ai suveranităţii ţării, toţi adevăraţii democraţi”. Dar şi Partidul Socialiştilor (Dodon) şi Partidul ”Renaştere” (Mişin) se poziţionează ca statalişti şi democraţi. Asta înseamnă, potrivit lui Tkaciuk, că este posibilă o asemenea ”alianţă a ariciului şi şarpelui”. Este posibilă, ori PCRM îşi doreşte ”la nebunie” să ajungă la putere. Aici orice configuraţie este posibilă, e posibil chiar să renunţe la propriile sale cuvinte, sub presiunea conducătorului, şi să intre în orice alianţă. Precum că vom prelua puterea şi totul în ţară va reveni pe făgaşul normalităţii – şi producţia şi viaţa personală. Chiar şi natalitatea va creşte. Toate aceste chestiuni au fost deja discutate la plenumurile ordinare şi extraordinare comuniste, şi au fost elaborate recomandări pentru presa PCRM. Însuşi Tkaciuk a spus. Sau l-a citat pe Voronin.

Este absolut clar. Au obosit comuniştii moldoveni fără putere. Ţi-e milă să-i vezi că bucăţelele grase pe care ei nu le-au putut împărţi sunt preluate de actualii guvernanţi. Nu este bine aceasta. Ne-Dumnezeieşte! Şi le spune atunci Tkaciuk: ”suntem obligaţi să învingem”. Iar când învingem – ne cerem scuze pentru că am pierdut într-un mod prostesc puterea, iar după aceasta începem din nou, aşa cum a fost înainte. Dacă şi oligarh, atunci trebuie să fie de-al nostru, comunist. Dacă ideolog – atunci Tkaciuk, iar dacă să fie conducător – atunci Voronin! Slavă PCRM! Asemenea lozinci vor fi pe fiecare gard.
Şi va avea loc atunci evenimentul epocal – Tkaciuk îşi va aduna forţele sale răvăşite în luptele politice şi bătăile din parlament, şi rămăşiţele abilităţilor sale mintale – şi va învăţa, în sfârşit limba moldovenească (nu română). Acea limbă pe care comuniştii în decurs de opt ani de guvernare nu au putut (sau nu au vrut) să o apere.

Şi din nou va lumina UE la orizontul comunist, din nou vor vorbi comuniştii moldoveni despre ”Construirea Europei la noi acasă”, din nou vor şterge praful despre ”proiectul moldovenesc”. Şi toţi vor fi fericiţi.

Dar lui Mark Evghenievici îi dă târcoale şi o frică sinceră. Teama că va fi învins. De ce i-a trebuit lui să pedaleze atât pe problema creării de către partidele de la guvernare a grupurilor de ”autori de science-fiction”, care în fiecare zi crează ştiti incredibile, thriller-e şi de groază despre comunişti”. Celor puternici nu le este frică de calomnie şi defăimare. Ei le ignoră. Cum se spune ”câinii latră, caravana merge”. Dar dacă un funcţionar politic începe să se întoarcă la fiecare strănut necunoscut, iese isteric de pe reţelele de socializare, aceasta poate însemna doar un singur lucru. Acest funcţionat nu este sigur de victorie. Şi strigă tare şi obraznic de frică. Şi nu ştie unde să plece şi pe cine să asculte. Adică se află în poziţia ”crăcănat”.

Un mare adevăr spunea strămoşul românilor şi al moldovenilor, romanul Seneca.

Politik

Share
1.375 Vizualizari

2 comments on “Tkaciuk, îngrozit că PCRM va pierde şi următoatele alegeri

  1. Dorin says:

    Ingrozit putin spus, obsedat, disperat si in depresie totala, e realist omul stie ca comunistii nu mai revin niciodata la putere, lumea pur si simplu sa saturat de prostia, mizeria si circul lor, ajunge, mai cu seama ca coalitia de la guvernare are rezultate, are realizari si are sustinerea din partea UE.

  2. Irina says:

    Consolidarea si succesul actualei coalitii de guvernare exclud orice posibilitate a PCRM -ului de-a mai reveni la guvernare ,fapt ce v-a constituie o evolutie mult mai buna in procesul de dezvoltare si modernizare al RM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *