Timofti şi Leancă, în luptă cu disperarea lui Filat

leanca-filatLucrurile încep parcă să se mai limpezească, dar nu şi să se liniştească definitiv. După ziua de vineri, când Parlamentul Republicii Moldova arăta mai degrabă a casă de nebuni, când Constituţia si principiile democratice erau terfelite în ultimul hal de PLDM si PCRM, iată că a venit şi ziua de sâmbătă, când unii din anturajul lui Filat (nu e vorba de Voronin) au început să se trezească.

Primul care a reacţionat a fost premierul interimar şi prin cumul ministru demisionar la Externe şi Integrare europeană Iurie Leancă, care după ce a recepţionat în plină figură criticile liderilor europeni pentru faptele şefului său de partid a încercat să-l readucă pe acesta pe linia de plutire. Leancă a încercat să-l convingă pe Filat că s-a mers prea departe şi că planează riscul real ca Moldova să intre într-un conflict uriaş cu UE.

Nu vă imaginaţi că Filat l-a ascultat. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost acela de a slăbi pentru moment presiunea pe care o exercită pe preşedintele Timofti şi Monitorul Oficial, ca legile antieuropene şi antidemocratice votate vineri să fie imediat promulgate şi publicate. Al doilea om care a încercat sa-i ţină piept lui Filat a fost preşedintele Timofti, care deşi se ştie că promovează interesele PLDM şi ale liderului său, de această dată a ţinut cont de recomandarea pe care a primit-o direct de la liderii europeni, să nu promulge legile care încalcă normele democratice şi europene.

Nu vă imaginaţi însă că Timofti si Leancă vor ieşi învingători în acest mini-conflict cu Filat. Acesta a fost doar un act. Filat va reveni la presiuni, deoarece are mare nevoie ca CNA să fie trecut cât mai urgent în subordinea Guvernului, să pună mâna pe dosarele lui şi ale altor fruntaşi PLDM, ca să le distrugă. După care să iasă în fata naţiunii şi să ne spună că nu au existat probe că este un corupt şi să se pornească în anticipate.

Pare o naivitate din partea lui, doar oricine înţelege că deja există cu o probabilitate de 100% mai multe copii ale acestor dosare şi probe, posibil deja expediate şi liderilor UE, astfel încât aceştia să înţeleagă cine este Vladimir Filat, până nu demult „copilul iubit” al Europei. Aşadar, este de neînţeles naivitatea şi disperarea cu care Filat se grăbeşte sa treacă CNA la Guvern. Demiterea lui Chetraru s-ar putea să-i rezolve doar pentru câteva zile sau săptămâni problemele fostului premier, după care povestea dosarelor va deveni şi mai actuală. Probabil toate probele vor apărea în presă, să se vadă de ce au fost blocate dosarele, iar condamnarea lui Filat de către opinia publică şi comunitatea internaţională va fi mult mai gravă decât condamnarea penală.

Anume în aceste momente tensionate vom vedea dacă avem preşedinte de ţară, dacă Leancă este demn de a fi premier desemnat sau dacă cei doi rămân a fi doar nişte unelte în mâna păpuşarului din umbră, Vlad Filat.

Veaceslav Balacci

Share
2.220 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *