Tatiana Semionova: Numărul pasagerilor și cantitatea de mărfuri transportate pe aeroport vor crește de până la cinci ori

komaksCompania UK Komaks, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani, promite că numărul pasagerilor și cantitatea de mărfuri transportate pe aeroport vor crește de până la cinci ori.

Vicepreședintele pentru strategii și dezvoltare al UK Komaks, Tatiana Semionova, a prezentat, miercuri, proiectul companiei pentru dezvoltarea și modernizarea AIC. Aceasta a dat asgurări că UK Komaks își va respecta angajamentul de a investi aproape 250 de milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea aeroportului. Potrivit Tatianei Semionova, investițiile vor avea ca rezultat un flux de cinci ori mai mare al pasagerilor, dar și al mărfurilor transportate pe aeroportul din Chișinău.

Investițiile asumate de compania concesionară vor fi efectuate în trei etape, iar prima urmează să se încheie în aproximativ 3 ani. Astfel, în următorii trei ani va fi modernizată cu prioritate pista, al cărei termen de exploatare a expirat deja de şase ani şi reprezintă pericole pentru securitatea zborurilor. De asemenea, vor fi modernizate şi drumurile de circulaţie, peronul, dar şi terminalul.

Ca urmare a acestor lucrări, Aeroportul Internaţional Chişinău va putea deservi avioane mai mari, din categoria D, de curse mai lungi. Totodată, datorită modernizării terminalului, acesta va putea deservi până la 1100 de pasageri pe oră, faţă de 600 în prezent, iar peronul va putea găzdui până la 42 de avioane, dintre care 4 din categoria D. Prima etapă a lucrărilor de modernizare și dezvoltare presupune o investiție de peste 45 de milioane de euro.

Cea de-a doua etapă, preconizată pentru anii 2025, prevede investiţii de aproximativ 110 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de reconstruire a aerodromului. Vor fi extinse peronul, terminalul pentru mărfuri, astfel ca acesta să poată deservi până la 10 mii de tone de mărfuri pe an, faţă de 2 mii de tone, înregistrate în 2012.

De asemenea, o investiţie importantă o constituie şi construirea unui nor terminal de pasageri, de 25 de mii de metri pătraţi, care va asigura deservirea a 3 milioane de pasageri pe an (faţă de ceva mai mult de un milion în prezent). Potrivit Tatianei Semionova, terminalul aeroportului, pe care acesta îl va avea în urma tuturor etapelor de investiţii, va fi extins pe o arie de 32 de mii de metri pătraţi, format din trei etaje. De asemenea, va fi contruită o nouă parcare auto.

Cea de-a treia etapă de investiţii, preconizată pentru anul 2030, prevede construirea unui peron pentru mărfuri, extinderea peronului de pasageri, lucrări de drenaj.

”Pentru un flux anual de pasageri de până la 5 milioane, trebuie să ne dezvoltăm şi să asigurăm o mai bună infrastructură decât cele aeroporturile concurente şi să lucrăm cu companiile Avia”, a declarat Tatiana Semionova.

Share
1.594 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *