Surpriza lui Pavel Filip

filip2Campania „permis pentru viaţă”, lansată de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a adus deja primele rezultate, iar instituţia este decisă să lupte şi în continuare pentru a elimina definitiv corupţia din sistemul eliberării permiselor de conducere, a declarat vineri ministrul Pavel Filip.

El a menţionat într-o conferinţă de presă că în urma modificărilor operate, practic este imposibil ca permisele să mai fie obţinute în urma unor acte de corupţie. În acest sens, birourile de examinare au fost reduse de la 37 la 17, iar la susţinerea examenelor, în fiecare birou asistă şi câte un examinator de la Chişinău.

În acelaşi timp, toate birourile, dar şi automobilele au fost dotate cu camere de supraveghere, iar două persoane urmăresc în regim on-line ce se întâmplă în timpul examenelor. De asemenea, pentru a reduce tendinţele de dare de mită pentru obţinerea permisului, a fost eliminată constrângerea anterioară potrivit căreia examenele repetate pot fi susţinute doar în decurs de 90 de zile, de cel mult trei ori.

Pavel Filip a vorbit în cadrul conferinţei şi despre un caz petrecut cu o lună în urmă la Căuşeni, când peste 150 de persoane au susţinut examenele într-o singură zi, faţă de 30 de persoane câte susţin într-o zi obişnuită. Aceasta s-a întâmplat înainte de a fist instalate camerele video, ceea ce a provocat dubii. În urma verificărilor au fost depistate mai multe nereguli, inclusiv cazuri când erau înregistrate persoane care ar fi susţinut examenele, dar în realitate acestea erau peste hotare.

Ministerul s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie, care a deschis un dosar penal, iar două persoane, inclusiv preşedintele biroului de examinare au fost concediate. De asemenea, Ministerul a cerut ca tuturor persoanelor care au obţinut permise cu încălcarea legii, să le fie retrase. „Este un obiectiv ambiţios al Ministerului de a dezrădăcina corupţia din acest sistem. La volanul automobilelor să nu mai fie admişi cei care prezintă pericol”, a declarat Pavel Filip.

Pentru a demonstra că recenta campanie lansată de Minister aduce rezultate, Filip a menţionat că dacă până acum rata de susţinere a examelor era de peste 50%, acum este de 20%, dar sunt unele cazuri când atinge doar 10%. „Vor obţine eprsiul de conducere doar cei care posedă cunoştinţele necesare”, a declarat Pavel Filip, opinând că reformele vor spori şi calitatea şcolilor auto.

Share
1.249 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *