SUMMITUL DE LA VILNIUS: CE POATE OFERI MOLDOVA UNIUNII EUROPENE?

andronicA mai rămas o lună de zile până la summit-ul ”Parteneriatului Estic” de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova va parafa Acordul de Asociere RM-UE. Acest document va face ireversibil parcursul integrării europene, oferind încredere celor care privesc cu scepticism calitatea de membru UE a Republicii Moldova.

Pentru marea majoritate a cetățenilor este clar ce-și dorește Moldova de la UE. Dorința de aderare este atât de mare, încât în societate practic nimic nu se discută despre ce poate oferi Moldova Uniunii Europene? În rubrica ”Summit-ul de la Vilnius: ce poate oferi Moldova Uniunii Europene?”, Agenția ”INFOTAG” propune atențieio serie de publicații despre ce Moldova este dispusă să propună celor 28 de state-membre ale UE.

NICOLAE ANDRONIC: VREAU SĂ FIU OPTIMIST, DAR CU REGRET, MOLDOVA NU PREA ARE CE OFERI UNIUNII EUROPENE

”Vreau să fiu optimist, dar cu regret, Republica Moldova nu prea are ce oferi Uniunii Europene”, consideră fostul vicepremier al Republicii Moldova, Nicolae Andronic.

Solicitat de ”INFOTAG”, Nicolae Andronic a menționat că ”UE are nevoie de stabilitate, de cultură, de aliniere la anumite standarde de calitate, dar și de acceptarea de către țările noi a valorilor UE”.

”Stabilitate nu prea avem, deoarece avem o zonă necontrolată în stânga Nistrului. Cultura se află la nivelul unei țări care a ieșit din URSS. Am văzut cetățeni moldoveni mâncând semințe de floarea soarelui și în Franța, și în Spania, și în Italia sau Marea Britanie. Nu știu ce mai putem oferi în afară de vin, care și acesta este uneori necalitativ, și, poate, ii populare. Agricultură performantă nu avem, bani în buget nu avem, cultură nu avem. Reieșind din aceste considerente, sunt sceptic în privința faptului că Moldova ar putea oferi prea multe statelor-membre UE. În schimb, moldovenii știu ce vor de la UE. Ei consideră că UE este un restaurant mare care îi va hrăni gratuit. Nu este însă așa”, spune Nicolae Andronic.

Fostul vicepremier afirmă că dacă ar fi la guvernare, primul lucru care l-ar face ar explica cetățenilor ce face Guvernul, ce acțiuni întreprinde și de ce acestea trebuie susținute de populație.

”Ceea ce trebuie să facă Guvernul după summit-ul de la Vilnius este să explice cetățenilor că trebuie să fim educați, să respectăm anumite valori și principii, dacă dorim să fim europeni”, a spus Andronic.

Întrebat pe cât de atractivă este Moldova pentru UE, Nicolae Andronic a menționat că Moldova este atractivă pentru UE doar din punct de vede geopolitic.

”Aderarea la UE este o șansă nu atât în sensul de a propune ceva UE, dar de a ne dezvolta noi singuri. Asta, însă, depinde de fiecare dintre noi în parte, cât de repede ne vom conforma noilor cerințe și vom accepta valorile europene. UE ne poate oferi la moment stabilitate geopolitică, un vector clar de dezvoltare și valori general umane care nu ar fi legate de astfel de idoli ca Lenin sau Stalin”, a precizat fostul vicepremier.

Share
1.075 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *