Studiile spun că oamenii căsătoriţi sunt mai sănătoşi

Cei cu o căsnicie fericită sunt mai feriţi de boli decât persoanele singure. În schimb, divorţul are efect contrar, favorizând afecţiunile cardiovasculare şi diabetul, arată studiile, potrivit clicksanatate.ro.

couplelovemrsfavim.com324171_400Pentru a avea însă efecte benefice asupra sănătăţii, căsnicia trebuie să fie una armonioasă, fără certuri, iar partenerii să aibă un stil de viaţă echilibrat. În timp ce căsnicia fericită fereşte de boli, divorţul poate duce la deteriorarea sănătăţii, inclusiv a celei mintale.

Risc mai mic de depresie

Cei care au o relaţie cu acte în regulă sunt mai feriţi de tulburări psihice, se arată într-un studiu internaţional recent, la care au participat 34.500 de persoane din 15 state. La ambele sexe, relaţia maritală fericită scade riscul de anxietate sau de depresie. În schimb, separarea sau divorţul favorizează apariţia tulburărilor mintale la bărbaţi şi a abuzului de medicamente la femei.

Mariajul scade tensiunea

Căsnicia fericită contribuie la scăderea tensiunii arteriale, se arată într-un studiu britanic. La această cercetare au participat 204 de persoane căsătorite şi 99 celibatare, cărora li s-a monitorizat tensiunea arterială 24 de ore. La cei căsătoriţi, tensiunea arterială a scăzut mult în timpul somnului, spre deosebire de cei necăsătoriţi. Specialiştii atrag atenţia că o tensiune ridicată în timpul somnului creşte riscul de boli cardiovasculare.

Speranţă de viaţă mai mare

Persoanele căsătorite care suferă de cancer pot trăi mai mult cu până la 10 ani de la diagnosticare decât cei care nu au un partener de viaţă, este concluzia unei cercetări americane. În schimb, cei divorţaţi au o rată mai mică de supravieţuire: doar 45,4 la sută dintre ei au şanse de supravieţuire după cinci ani de la diagnosticare şi doar 36,8 la sută dintre ei mai trăiesc încă zece ani.

Divorţaţii se îmbolnăvesc mai repede

Divorţul sau pierderea partenerului de viaţă afectează sănătatea pe termen lung, chiar şi în cazul în care cei despărţiţi se recăsătoresc, arată un studiu american. Astfel, cei divorţaţi sau văduvi au un risc de 20 de ori mai mare de a face boli cardiace, diabet sau cancer în comparaţie cu persoanele căsătorite.

Share
583 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *