Studenții și elevii pot vota în localitățile în care învață

Studenţii şi elevii cu drept de vot înmatriculaţi la instituţii de învăţământ într-o localitate în care nu au viză de reşedinţă pot vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidaţii din circumscripţia naţională şi la referendumul republican consultativ la orice secţie de votare deschisă în această localitate, relatează Radio Moldova.

„Cei care nu au viză de reşedinţă în localitatea în care îşi fac studiile au posibilitatea să voteze în localitatea unde îşi fac studiile în baza buletinului şi carnetului de student. La secţia de votare vor completa şi o declaraţie pe propria răspundere, că nu au votat şi nu vor vota în alt loc. Respectiv, cu aceste documente şi declaraţii vor putea vota, doar că pe circumscripţia naţională. Deci, se oferă un buletin de vor pentru circumscripţia naţională pentru partide şi două buletine de vot pentru referendum”, a menţionat directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), Pavel Cabacenco.

În acest an, peste 52 de mii de tineri care au împlinit sau vor împlini în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 vârsta de 18 ani urmează să voteze pentru prima dată.

Alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu şi/sau reşedinţa este expirată, pot vota pentru candidaţii din circumscripţia naţională şi referendumul republican consultativ la orice secţie de votare unde vor fi înscrişi în liste electorale suplimentare. În cazul în care alegătorul are şi domiciliu, şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei, acesta votează în localitatea în care îşi are reşedinţa.

Persoanele care îşi satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare pentru candidaţii din circumscripţia naţională şi la referendumul republican consultativ la secţia de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară.

Persoanele deţinute pe baza unui mandat de arest până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la închisoare a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituţiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, pot vota pentru candidaţii din circumscripţia naţională şi referendumul republican consultativ, iar dacă au domiciliul/reşedinţa în aceeaşi circumscripţie uninominală pot vota şi pentru candidatul din circumscripţia uninominală.

Potrivit directorului CICDE, în ziua alegerilor este important ca alegătorul să aibă cu el actul valabil în baza căruia votează, iar membrii secţiei de votare le vor spune alegătorilor despre paşii votării.

„În primul rând, cetăţeanul, atunci când păşeşte pragul secţiei de votare, se apropie de operatorul Registrului de Stat al Alegătorilor pentru a se verifica în lista electorală. Apoi trece la membrul biroului electoral, unde prezintă buletinul de identitate şi fişa de însoţire, care nu trebuie să fie laminată. La membrul biroului electoral primiţi patru buletine, două sunt pentru alegerea deputaţilor în Parlament şi două buletine pentru referendum. Ulterior, după ce primeşte buletinele de vot, se merge în cabina de vot pentru a se aplica ştampila votat. Votul este secret, se interzice să se facă fotografii”, a declarat Pavel Cabacenco.

Precizăm că astăzi, 24 februarie, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare ordinare după un nou sistem de vot, cel mixt. Astfel, 50 dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 în circumscripţii electorale.

Conform noului sistem, în circumscripţia naţională (care cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova şi secţiile de votare din străinătate), se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. Alegătorii votează partidul sau blocul electoral pe liste închise de partid.

În aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, astăzi se desfăşoară şi un referendum republican consultativ referitor la micşorarea numărului deputaţilor în Parlament şi caracterul mandatului acestora. Alegătorii vor trebui să se pronunţe „Pentru” sau „Contra” micşorării numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 61. Respectiv, „Pentru” sau „Contra” introducerii mandatului imperativ – dreptul de rechemare a deputaţilor dacă aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiunile ce reies din promisiunile electorale pentru care au votat cetăţenii.

Share
260 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *