Statul va veghea asupra gestionării Aeroportului

aeroportContractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău (AIC) va fi atent supravegheat de o comisie de monitorizare, care va veghea ca toate prevederile contractuale să fie respectate. Informaţia apare chiar în contractul de concesionare, prezentat publicului astăzi de primul ministru Iurie Leancă.

„Rolul Comisiei de monitorizare a concesiunii este de a supraveghea și monitoriza executarea prezentului contract, inclusiv de a documenta investițiile efectuate”, se arată în contract. Comisia va funcţiona pe întreaga durată a concesiunii şi va fi formată în exclusivitate din specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor moldoveneşti.

Potrivit clauzelor contractuale puse la dispoziţia presei, se pare că autorităţile de la Chişinău şi-au luat toate măsurile de siguranţă pentru ca, prin concesionarea AIC, Republica Moldova să se bucure de un aeroport modern, la standarde europene, în cel mai scurt timp.

Astfel, compania rusească Komaks, concesionarul AIC, s-a angajat să depună o sumă în valoare de 5 milioane de euro, pentru garantarea realizării investiţiilor pentru etapa I de implementare a concesiunii. Pentru etapele II şi III, concesionarul va depune câte o garanţie de un million de euro, pentru fiecare etapă. Cu alte cuvinte, dacă nu îşi va respecta angajamentele contractuale, Komaks riscă să piardă aceşti bani.

În plus, contractul prevede şi penalităţi pentru neprezentarea garanţiilor de executare, pentru neexecutarea obligaţiilor investiţionale, sau pentru neachitarea redevenţelor. În caz de neplată a penalităţilor, statul va rezilia contractul de concesiune.

Potrivit contractului, compania din Habarovsk va investi de 244 milioane de euro. Prima tranşă, de 45,2 milioane, va fi investită la refacerea segmentelor cele mai stringente. Cea de-a doua – în valoare de 115 milioane euro, va fi direcţionată pentru construcţia unui terminal nou. Cea de-a treia, în valoare de 83 de milioane de euro, se va cheltui pentru lărgirea pistelor de aterizare, extinderea parcărilor şi la efectuarea altor lucrări.

Dreptul de proprietate – rămâne al statului

Potrivit contractului prezentat astăzi, statul rămâne proprietar asupra Aeroportului Internațional Chișinău. Cu alte cuvinte, toate investițiile pentru modernizare, dezvoltare și promovare pe care le va face compania străină – vor reveni statului, după încheierea perioadei de concesionare.

 

Share
653 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *