Statul trebuie să-și înăsprească funcția de control pentru identificarea buteliilor cu gaz în locuințe

Statul trebuie să-și întoarcă funcția de control pentru identificarea locuințelor unde se folosesc butelii de gaz. Totodată, trebuie înăsprită și legislația privind utilizarea acestora. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Consilierul municipal din partea PSRM, Alexandr Odințov, susține că anterior instituțiile statului aveau împuterniciri mai largi în ceea ce privește controlul utilizării buteliilor cu gaz în locuințe. Actualmente, de exemplu, angajații structurilor responsabile pot să verifice doar o dată pe an agenții economici pentru a verifica dacă aceștia folosesc butelii cu gaz, ceea ce în opinia consilierului, este prea puțin.

Șeful Centrului de arhitectură și design, Valeriu Lupașcu, susține că pentru asemenea situații de urgență cum a fost cel de pe bulevardul Moscovei trebuie creat un consiliu de coordonare, care să aibă funcția de a lua decizii operativ într-o situație sau alta. „Din timp trebuie creat un consiliu de coordonare pentru a se lua deciziile din mers. Acest lucru trebuie prevăzut într-un regulament”, spune Valeriu Lupașcu.

Activistul civic Vitalii Voznoi consideră că o prolemă pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale mai rămân parcările din curțile blocului. Potrivit lui, dacă pe bulevardul Moscovei s-ar fi produs un incendiu, atunci pompierilor le-ar fi fost foarte greu să acționeze din cauza numărului mare de mașini parcate în curte. Potrivit lui, se încearcă să se soluționeze această problemă „în regim manual”.

Patru oameni, inclusiv un copil de patru ani, au murit în urma deflagrației din seara zilei de 6 octombrie. La Institutul de Medicină Urgentă rămân internate trei persoane: tânăra de 33 de ani, în locuința căreia s-a produs explozia, o femeie cu diferite traumatisme și un pompier rănit în timpul intervenției la fața locului.

Share
954 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *