Spionajul informatic: Greenwald va dezvălui documente privind Franța și Spania

greenwaldJurnalistul Glenn Greenwald care a denunțat spionajul informatic american în Brazilia a afirmat, miercuri, că în prezent lucrează asupra documentelor referitoare la Franța și Spania, dintre cele care i-au fost transmise de fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, informează AFP.

‘Facem jurnalism de mare risc(…) Voi continua să fac acest tip de jurnalism până la publicarea ultimului document’, a declarat în fața unei comisii a parlamentului de la Brasilia ziaristul american al cotidianului The Guardian, care trăiește la Rio de Janeiro.

‘Tot ce am avut despre spionajul în Brazilia și, în prezent, în Franța, lucrez cu ziare din Franța și Spania, le public’, a spus Greenwald, fără să ofere alte detalii, în fața comisiei braziliene care anchetează acuzațiile de spionaj al Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA) în Brazilia.

Întrebat dacă deține și alte documente și de ce oferă informații treptat, dat fiind că Snowden i-a transmis documentele în urmă cu câteva luni, Greenwald a răspuns: ‘Îmi ia timp ca să înțeleg toate documentele. Imediat ce găsesc un document pe care îl consider interesant să fie publicat, lucrez la el ca să informez publicul cât mai curând posibil’.

El a subliniat că se află în contact permanent și aproape zilnic cu Snowden care s-a refugiat în Rusia și fuge din calea justiției americane acuzat de spionaj.

În ultimele săptămâni, presa braziliană a publicat, datorită lui Greenwald, documente ale serviciilor secrete americane care dezvăluie spionajul exercitat asupra comunicațiilor președintei Braziliei, Dilma Rousseff, colaboratorilor apropiați ai acesteia și a milioane de brazilieni, dar și asupra companiilor cum ar fi societatea națională a petrolului Petrobras.

Ministerul francez de externe a fost, de asemenea, spionat, a afirmat Greenwald de curând.

În luna septembrie, în plenul Adunării Generale a Națiunilor Unite, Dilma Rousseff a propus un control multilateral al folosirii internetului, în fața puternicei dependențe de companii situate în Statele Unite.

Miercuri, ea a anunțat o reuniune internațională privind controlul internetului, în aprilie 2014 la Rio de Janeiro, la finalul unei întâlniri la Brasilia cu Fadi Chehadé, șeful autorității de reglementare a internetului, cunoscută sub sigla ICANN.

Share
714 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *