Soluția pentru BEM a fost sugerată de comuniști

CanduDeşi Partidul Comuniştilor critică acţiunile guvernului în privinţa Băncii de Economii, această soluţie a fost propusă inclusiv de Comisia parlamentară care a fost condusă de comunişti, a declarat luni seara la emisiunea În Profunzime de la Pro TV, vicepreşedintele parlamentului Adrian Candu.

În luna iulie Parlamentul, în baza concluziilor unei comisii de anchetă unde majoritatea reprezenta PCRM, a votat o hotărâre care prevedea câteva opţiuni. Prima – naţionalizarea. Aceasta este interzisă de lege. A doua – exproprierea. Legea şi Constituţia prevede exproprierea, dar asta înseamnă că statul cumpără de la cei din proprietatea privată acţiunile, ce ar însemna 1 miliard de lei din bugetul statului, din buzunarul cetăţenilor, asta înseamnă de fapt bani din pensii.

El a mai declarat că investitorii privaţi au investit în Banca de Economii aproape 600 de milioane de lei, aceasta fiind o formă de capitalizare a băncii.

Amintim că Guvernul nu a participat la majorarea capitalului Băncii de Economii prin emitere suplimentară de acțiuni. Astfel, statul a pierdut pachetul de control de 56 la suta, dar a păstrat un pachet de blocaj de o treime în capitalul băncii. Această decizie a fost calificată drept ”soluţia optimă” atât de unii analişti, cât şi de Banca Naţională, care consideră că în situaţia creată, naţionalizarea BEM, propusă de comunişti este practic imposibilă dar şi ar însemna alocarea unei sume impunătoare din bugetul de stat, fapt ce ar afecta achitarea pensiilor şi salariilor.

Share
4.002 Vizualizari

One comment on “Soluția pentru BEM a fost sugerată de comuniști

  1. Florin says:

    Comunistii fac un circ de prost gust si duc lumea in eroare si asta aseara sa vazut foarte bine, Candu a venit cu argumente logice, economice, da Musuc doar a negat, a lansat gloante oarbe si nimic mai mult….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *