Schema delapidărilor de la BEM, care a dus la “Furtul Secolului”, a fost creată și testată de controversații Victor și Viorel Țopa

Documentarul “Cazul BEM. Cine este vinovatul?”, difuzat joi pe canalul TVC-21, prezintă detalii despre implicarea controversaților oameni de afaceri Victor și Viorel Țopa în tranzacții frauduloase din BEM de la sfârșitul anilor ’90.

Autorii filmului au atras atenția publicului asupra faptului că în 1999, în funcția de președinte al băncii a fost aleasă o persoană apropiată directorului departamentului de privatizare de atunci, Vlad Filat, omul de afaceri Viorel Țopa. În acea perioadă BEM era implicată în scandaluri picante de nenumărate ori. Mai mult, autorii filmului prezintă una dintre schemele frauduloase cu mijloacele financiare de la BEM din acea perioadă. Vorbim despre tentativa lui Viorel și Victor Țopa de a achiziționa compania aeriană de stat Air Moldova pe banii BEM.

Schema a funcționat astfel: BEM, condusă de Viorel Țopa, a oferit un credit în valoare de un milion de dolari unei companii afiliate partenerului și tizului său, Victor Țopa, care a participat la achiziționarea a jumătate din acțiunile companiei aeriene de stat. Banii au fost oferiți sub garanția unui depozit de… 400 mii de dolari. Cu toate acestea, nimeni nu avea de gând să returneze acești bani, nici măcar o jumătate din această sumă.

Ideea a fost următoarea. Victor Țopa cumpără o cotă parte a companiei aeriene de stat pentru un milion de la Banca de Economii. După aceea, Țopa permite unei companii offshore să retragă depozitul.

Acestă schemă de un tupeu nemaivăzut nu a fost dusă până la capăt numai din cauza schimbărilor politice în țară.

Viorel Țopa a fost președinte al băncii până în 2001. Ca rezultat, împotriva lui a fost pornită o cauză penală. În ianuarie 2012, Judecătoria sectorului Buiucani l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 8 ani de închisoare. Instanța a admis, de asemenea, acțiunea civilă a BEM, prin colectarea de la Viorel Țopa a prejudiciului cauzat băncii în valoare de patru sute de mii de dolari.

Victor și Viorel Țopa, au fugit din țară și se consideră “refugiați politici”.

Share
873 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *