Șansele candidaților la alegerile locale noi

Semnificația alegerilor locale noi din capitală este imensă. Riscă să piardă în primul rând cei care vor neglija acest fapt. Declarația a fost făcută de analistul politic, Petru Bogatu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Analistul a menționat că socialiștii nu neglijează importanța acestor alegeri, însă ele sunt desconsiderate de către liderul PAS, Maia Sandu, care recent ar fi declarat că scrutinul din Chișinău înseamnă mai mult un exercițiu pentru alegerile parlamentare. „Ele sunt, într-adevăr, un exercițiu pentru alegerile parlamentare, dar mult mai mult decât atât. Ele au o semnificație deosebită și pe plan național, atât pentru partidele respective, cât și pentru candidații respectivi”, spune Petru Bogatu.

În opinia lui, în actuala campanie pentru locale sunt patru favoriți printre pretendenții la funcția de primar: reprezentantul socialiștilor, Ion Ceban, actualul primar interimar, Silvia Radu, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susținut și de Partidul Acțiune și Solidaritate, și reprezentantul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că fiecare actor politic ia în calcul alegerile parlamentare și vrea să folosească scrutinul local din Chișinău pentru a avea un parcurs mai bun la parlamentare. În opinia analistului, în contextul localelor, Ion Ceban reprezintă un pol bine conturat al stângii, suficient de puternic ca să acceadă în turul doi. Potrivit lui, un alt pol îl reprezintă Silvia Radu cu o anumită simpatie din partea puterii centrale. Pe filiera unionistă, crede Corneliu Ciurea, se dă o luptă interesantă între candidatul PL, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu din partea PUN. „Un alt pol este Andrei Năstase, dar trebuie să recunoaștem că el nu a reușit să fie singurul candidat al dreptei. Faptul că este înconjurat de alți candidați minori n-ar fi o mare problemă, dar va fi contestat în această campanie și de Sergiu Tofilat”, spune Corneliu Ciurea.

Share
515 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *