Rușinea Găgăuziei

Peste o sută de gunoişti neautorizate au fost depistate în ultima perioadă, pe teritoriul autonomiei găgăuze. Despre aceasta a declarat ieri presei din regiune, Evgheni Şevcenco, şef interimar al Inspectoratului Ecologic al UTA Gagauz-Yeri, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Şevcenco, inspectoratul a identificat 116 gunoişti stihinice, dislocate pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare.

Totodată, sursa citată a specificat că în cadrul campaniei de amenajare şi înverzire a teritoriului, care se desfăşoară în prezent în UTA Gagauz-Yeri, zece gunoişti au fost deja lichidate.

„Lucrările se desfăşoară la Comrat, în localităţile Bujac, Svetlîi ş.a. Planificăm ca până la finele lunii mai toate aceste gunoişti să fie evacuate”, a subliniat şeful Inspectoratului Ecologic din autonomia găgăuză.

În acelaşi timp, Şevcenco a atenţionat asupra faptului că o mulţime de gunoişti apar imediat după ce au fost lichidate şi sunt create chiar de localnici.

„Noi facem ordine ca pe urmă, pe parcursul anului, aceste gunoişti să apară exact în acelaşi loc. Este important ca în toate localităţile să fie constituite puncte de evacuare organizată a deşeurilor. Astfel, am reuşi să evităm gunoiştile neautorizate”, a specificat Evgheni Şevcenco, citat de gagauzinfo.md.

Conform Strategiei naţionale de gestionare a deșeurilor, în Republica Moldova urmează să fie create opt asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor. Acestea vor pune bazele unui sistem de management integrat al deşeurilor, în funcţie de suprafaţă, numărul de populaţie, staţii de transfer etc. În regiunea de sud se preconizează ca la Cahul să fie creat un poligon de proporţii, cu o staţie de transfer la Taraclia, care să deservească raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cimişlia, Cantemir şi Leova.

Share
460 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *