Rospotrebnadzor ar putea lua o hotărîre privind ridicarea restricţiilor în cel mult zece zile

bumacovInspecţia sanitară rusă ar putea lua o decizie privind ridicarea restricţiilor la importurile de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă în cel mult zece zile. La o înţelegere în acest sens a ajuns ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov cu reprezentanţii Rospotrebnadzor.

“Mi s-a spus clar: cel mult în zece zile va fi luată o decizie. Vom vedea care va fi această decizie. Eu sper că va fi nu atît în folosul vinificatorilor din Republica Moldova, cît în folosul consumatorului din Federaţia Rusă”, a declarat ministrul Bumacov într-un interviu pentru Postul de radio “Europa Liberă”.

Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile pe care le-a cerut Rospotrebnadzor, a prezentat tot ce i s-a cerut, a finalizat şi reforma sectorului vitivinicol. “Am anulat toate autorizaţiile care au fost eliberate anterior de alte laboratoare. Am stabilit că numai laboratorul nostru de referinţă, acreditat de Federaţia Rusă şi de Uniunea Europeană, va elibera de acum înainte certificate pentru export”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, s-a trecut “de la certificarea loturilor mari la certificarea loturilor mai mici, ceea ce este, de fapt, mai costisitor pentru producătorii noştri. Dar, avînd în vedere că clientul întotdeauna are dreptate, am făcut absolut tot ce s-a cerut”. Ministrul a convenit cu autoritatea sanitară rusă să discute, încă o dată, fiecare punct din planul de acţiuni între experţii de la Rospotrebnadzor cu cei de la Chişinău. Dar a cerut termen clar, “cînd vor fi finalizate aceste discuţii”.

Activitatea Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice, acreditat de Rospotrebnadzor, a provocat îngrijorarea inspecţiei sanitare ruse pe parcursul acestui an. Şi asta după ce Republica Moldova a pornit o reformă mai profundă în sistemul vinicol, ca urmare o parte din prerogative, inclusiv în ceea ce priveşte controlul calităţii, a fost delegat sectorului privat, Centrul fiind marginalizat. În luna august Rospotrebnadzor constata că „în baza protocolului întreprinderii de stat „Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice” de la începutul anului a fost livrată pe piaţa rusă doar 0,43 la sută din producţia exportată de către producătorii moldoveni. Rospotrebnadzor insistă asupra unui sistem de stat de verificare a calităţii producţiei.

Moscova a stopat pe deplin importul de băuturi alcoolice din Republica Moldova la 10 septembrie 2013.

Şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia, Vadim Drobiz, declara anterior că după parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE procedurile de import vor fi revăzute. E clar că procedurile de import-export din Republica Moldova şi Georgia vor trebui să fie similare cu cele din UE, afirma expertul Drobiz.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, după introducerea embargoului în 2006 pierderile anuale se ridicau la 300 milioane de dolari SUA, acum pierderile ar fi de 40 milioane de dolari anual.

Share
499 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *