România va face lobby pentru Moldova la Consiliul European de la Bruxelles

“România va aduce în dezbatere situaţia Republicii Moldova, plecând de la nevoia unei perspective europene, de acţiune imediată în ceea ce priveşte semnarea Acordurilor”, a declarat președintele Traian Băsescu în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu omologul său moldovean Nicolae Timofti.

basescu-timoftiCei doi oficiali s-au întrunit azi la Iași pentru a discuta situația din regiune, după ce luni Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea.

Pe de altă parte, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti a spus că “am vorbit despre importanţa semnării cât mai curând a Acordului de Asociere. De asemenea, ţara mea cere UE să îi ofere o perspectivă cât mai clară de aderare la spaţiul comunitar. I-am cerut preşedintelui Băsescu să susţină această perspectivă. Interesul este ca atmosfera în această zonă să rămână calmă”.

În acest context, președintele român a menționat că aceste semnale care au venit din regiune trebuie tratate cu atenție pentru că expertiza despre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Oceanului.

Ca răspuns a acestor acțiuni, Băsescu a spus că se așteaptă de la Consiliul European de la Bruxelles să stabilească sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei.

Cei doi oficiali au făcut declarațiile pentru presă, după ce au avut o întrevedere tête-à-tête la hotelul Traian din Iași. Inițiativa unei întîlniri a venit din partea președintelui moldovean, Nicolae Timofti, care și-a propus să efectueze o vizită de lucru în țara vecină, unde să discute  despre situația din regiune.

Share
473 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *