Remitențe: Republica Moldova se află în TOP10 ţări din lume după ponderea remitenţelor în PIB

dolari5Cu o pondere de 24% a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2012, Republica Moldova ocupă locul cinci într-un top alcătuit de Banca Mondială, transmite MOLDPRES cu referinţă la studiul BM „Migraţia şi fluxurile de remitenţe: tendinţe recente”.

Pe primul loc în TOP10 ţări recipiente de transferuri în raport cu PIB-ul continuă să se afle Tadjikistan cu o pondere de 48%, urmat de Kîrgîzstan (31%), Nepal şi Lesotho cu cîte 25%. Alte state incluse în acest clasament sînt Armenia, cu o pondere a remiterilor în PIB de 21%, Samoa şi Haiti, cu cîte 21% fiecare, Liberia şi Liban, respectiv cu cîte 20 şi 18%.

Experţii Băncii Mondiale mai constată că fluxurile de remitenţe către ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală au crescut în primul semestru 2013. „Deosebit de mari sînt remitenţele ca pondere din PIB în Tadjikistan (48 la sută), Kîrgîzstan (31 la sută) şi Moldova (25 la sută)”, se arată în raport.

Cu 9,3 miliarde de dolari SUA, Ucraina rămîne cel mai mare beneficiar de remitenţe în regiune în 2013, urmată de Tadjikistan, cu 4,1 miliarde de dolari şi România cu 3,6 miliarde de dolari. Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă prin sistemul bancar în şapte luni 869 milioane de dolari SUA, cu 9,3 la sută mai mult decît în anul precedent.

Transferurile de valută din străinătate rămîn o sursă foarte importantă pentru economiile în curs de dezvoltare. Oficialităţile afirmă însă că remitenţele joacă un rol mai mic în creşterea economiei, dacă în 2008 acestea reprezentau 33 la sută din Produsul Intern Brut, în anul 2011 ponderea acestora a coborît la 21%, însă în ultimii doi ani au ajuns la 25 la sută.

Banca Mondială plasa Republica Moldova pe locul doi în lume în anul 2008, cînd transferurile ce au venit în ţară de la cetăţenii care muncesc peste hotare au atins maximul istoric de 1660.9 milioane de dolari SUA.

Structura remiterilor în funcţie de provenienţa geografică, s-a modificat substanţial în ultimii ani, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei. Astfel, ponderea rublei ruseşti s-a ridicat în iulie la maximul de 35,2 la sută şi a depăşit ca pondere euro şi dolarul SUA.

Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei, făcut public de Banca Naţională a Moldovei la începutul lunii august, în primul trimestru al acestui an circa 66.1 la sută din banii trimişi acasă de persoanele care muncesc peste hotare au venit din ţările CSI, iar 33.9 la sută au provenit din ţările clasificate ca restul lumii. Per totalul anului trecut raportul a fost de 63 la 37%.

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au transferat, în anii 1999-2012, prin băncile moldoveneşti familiilor sau rudelor peste 11 miliarde de dolari SUA, sumă ce depăşeşte de 2,5 ori valoarea stocului investiţiilor străine directe, notează MOLDPRES.

Share
7.473 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *