Reguli noi pentru moldovenii care vor să muncească în Rusia

De la 1 ianuarie curent, migranţii, inclusiv cetăţenii Republicii Moldova, au dreptul să stea în Federaţia Rusă, fără intenţia de a munci în acest stat, timp de 90 de zile cumulativ pe parcursul a şase luni.

muncitori-mod1În cazul în care vor încălca regulile de şedere, riscă interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse pe o perioadă de trei-patru ani.

Preşedintele Congresului diasporelor moldoveneşti în Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin, i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni care vor să muncească în Rusia să indice la frontieră scopul aflării în această ţară, pentru a evita deportarea.

Dacă vor să muncească, cetăţenii trebuie să-şi procure patentă de activitate, care le va permite să se afle în Rusia timp de un an, fără limitări de intrare sau ieşire din ţară. Patenta poate fi procurată la toate agenţiile teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţie (FMS), iar costul acesteia variază între 2.500 şi 2.600 de ruble (în jur de 1.000 de lei), în funcţie de regiune.

După procurarea patentei, angajaţii vor trebui să achite lunar la bancă impozit în valoare de 1.000 de ruble (400 de lei). Alexandr Kalinin le recomandă migranţilor să nu achite anticipat impozitul pentru un an, ca să evite tot felul de speculaţii. Cel mai indicat este să facă plăţile lunar sau trimestrial.

Alexandr Kalinin a mai comunicat că au fost operate modificări şi în legislaţia penală, fiind introduse sancţiuni pentru migranţii care încalcă perioada de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse. Pedeapsa pe care o riscă este amendă de 10.000 de dolari şi detenţie de la 3 la 4 ani.

Alexandr Kalinin a subliniat că, potrivit datelor furnizate de către Serviciul Federal de Migraţie, peste 550.000 de moldoveni se află pe teritoriul Rusiei, 228.000 din care riscă să fie sancţionaţi pentru aflare ilegală pe teritoriul statului rus. Anul trecut, moldovenii aflaţi în Rusia au obţinut 36.800 de patente şi 33.500 de permise de muncă.

Eco

Share
2.573 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *