Războiul președintelui MAIB cu noii acționari o pot costa funcția de conducător al băncii, susțin proprietari ai acestei instituții financiare

maib3Schimbarea conducerii Moldova Agroindbank (MAIB), în special, a președintei este solicitată de proprietarii a 26,5% din acțiunile băncii. Aceștia au distribuit presei o scrisoare deschisă prin care cer  convocarea de urgență a Adunării Generale Extraordinare a acționarilor băncii pentru a alege o nouă conducere.

Șase deținători ai circa unei treimi din acțiunile MAIB susțin că vor să numească o altă persoană în funcţia de Preşedinte al Comitetului de conducere al MAIB pe motiv că actualul președinte, Natalia Vrabie, are o vârstă înaintată.

Anterior, unul din noii acționari MAIB, cetăţeanul german Benyamin Rosenberg, a solicitat conducerii băncii “… să nu insinueze atacuri raider. Am primit de la avocaţii mei informaţii despre comunicatul Moldova-Agroindbank şi o amplă campanie mediatică, potrivit căreia banca ar fi devenit ţinta unor acţiuni frauduloase de transferuri ilegale cu acţiunile băncii din partea unui grup de persoane, care ar acţiona concertat. În acest sens, am încercat să iau legătura cu responsabili din cadrul Moldova-Agroindbank şi a Băncii Naţionale a Moldovei, însă nu am reușit să obțin o audiență și nici careva … Consider regretabile aceste declaraţii şi ar fi bine ca Moldova-Agroindbank să nu genereze publicului emoţii, dar să dea explicaţii clare şi precise vizavi de achizițiile de acțiuni”.

În plus, unul dintre noii proprietari ai acţiunilor MAIB, Compania Diarstamia Management, consideră că toate declarațiile conducerii MAIB ce țin de pretinsul atac raider sunt nefondate și induc societatea în eroare.
Într-un comunicat de presă, noii proprietari solicită instituțiilor de drept, dar şi conducerii ţării să nu se lase influenţaţi de declaraţiile conducerii MAIB. “Acestea urmăresc scopul de a distrage atenţia de la adevăratele probleme ale băncii şi de a împiedica exercitarea drepturilor noilor acţionari”, se arată în comunicatul difuzat de companie.

Recent, publicaţia Moldavskie Vedomosti, a afirmat că “cea mai mare vină pentru problemele celei mai mari bănci din ţară o poartă preşedintele instituţiei bancare Natalia Vrabie, care conduce banca  „ sub pavilion pirateresc. Oamenii care cunosc situaţia de la «Moldova-Agroindbank» nu doar din auzite rămân cu impresia că preşedintele acesteia, Natalia Vrabie, niciodată nu a trăit în pace cu acţionarii, urmărindu-le orice pas, şi îi pedepsea aspru de fiecare dată când apărea riscul de a pierde frâiele conducerii. Dar nici aceasta nu e principala cauză de „divorţ”. Acţionarii plecau singuri când înţelegeau că pentru Vrabie toate mijloacele sunt bune în goană după venituri, care nu întotdeauna sunt legale. Banca cu cea mai mare autoritate din ţară, de fapt, navighează sub pavilion pirateresc!

În prima jumătate a anului 2012, „Moldova-Agroindbank” a deschis conturi ilegale unor persoane juridice de suma totală de aproximativ 100 de milioane de lei. Intrând prin corupţie în cârdăşie cu organele fiscale, banca a scăpat cu o amendă de 100 de mii de lei în loc de cele 30 de milioane cuvenite potrivit legii. Acum, această afacere frauduloasă este cercetată în cadrul unui dosar penal.

Natalia Vrabie a inventat schema piraterească în complicitate cu consiliul de administraţie şi cu consiliul de observatori de la „Moldova-Agroindbank”. „Maşina de spălat bani” a fost creată sub acoperirea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, un partener solid al MAIB. În consecinţă, contribuabilii au devenit victime ale titularilor conturilor ilegale, care şi-au câştigat capitalurile în economia subterană, apoi cei care au spălat bani împreună cu banca nu au achitat impozitele a doua oară, iar a treia oară banca s-a eschivat de la plata amenzii de 30 de milioane de lei. Victime ale escrocheriei puse la cale de Natalia Vrabie au devenit şi deţinători de acţiuni cinstiţi, care nu doresc să câştige bani pe căi ilicite, nu vor să participe la afacerile murdare ale bancherului.

Nu oare de aceea unii acţionari, care ţin la reputaţia lor, caută să se debaraseze de pachetele lor fără a dezvălui adevăratele motive? Actuala conducere a băncii riscă să piardă puterea – noii acţionari vor alege alt consiliu de administraţie, preşedintele consiliului, îşi va pierde fotoliul şi Natalia Vrabie.

Deşi averea familiei Vrabie era evaluată nu chiar demult la 80 de milioane de lei, lăcomia preşedintelui băncii nu are limite. Recent, presa relata precum că, potrivit contractului încheiat cu Vrabie, banca trebuie să-i achite cheltuielile legate de concediile de vară şi de iarnă, indiferent de fanteziile estivale sau iernatice care i-ar trece cucoanei prin cap, precum şi cheltuielile de tratament şi pentru proceduri cosmetice etc., etc. Iar în cazul în care va fi eliberată din funcţie, banca va fi nevoită să-i achite Nataliei Vrabie compensaţii de vreo zece milioane de euro. Şi toate astea drept recompensă pentru că preşedintele MAIB clatină luntrea bancară, încercând răbdarea organelor de drept cu diferite scheme ilegale”.

Conducerea Moldova Agroindbank a anunţat, la începutul săptămânii, că banca a devenit ţinta unui nou atac de tip raider din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din stat.

Banca Naţională a Moldovei a anunțat că nu deține careva informații sau dovezi privind ilegalitatea tranzacției. Acțiunile MAIB au ajuns în posesia a şapte firme, cu sediul în Marea Britanie, Letonia şi Cipru. Reieșind din faptul că au fost tranzacționate cantități sub 5% din  capitalul social al băncii, nu s-a avut nevoie de autorizarea BNM.

Conducerea MAIB evită deocamdată să comenteze învinuirile care se aduc.

Liviu Melniciuc

Share
6.850 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *