În R. Moldova a fost deschis primul Centru de monitorizare şi control al traficului şi a ordinii publice

leanca2Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la lansarea primului Centru de monitorizare şi control al traficului şi a ordinii publice. În discursul său, şeful Executivului a menţionat că acest proiect de anvergură va permite monitorizarea traficului şi a ordinii publice în 41 de intersecţii din municipiul Chişinău, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

„Noul sistem de monitorizare şi control a traficului va disciplina participanţii la trafic, va reduce numărul încălcărilor, ceea ce înseamnă mai puţine accidente şi mai multe vieţi omeneşti salvate. Un alt efect pozitiv ar fi diminuarea riscului de corupţie – cu camera nu te poţi înţelege! Experienţa Chinei arată că monitorizarea video are un efect benefic şi asupra diminuării criminalităţii, deoarece permite identificarea mult mai rapidă a răuvoitorilor”, a declarat Iurie Leancă.

Pentru reuşita acestui proiect, Premierul a mulţumit Guvernului chinez şi ex-Prim-ministrului Vlad Filat, prezent şi el la eveniment.

„Am un sentiment de mulţumire pentru că asistăm la o realizare. Această realizare este un pas de modernizare a ţării, un pas spre integrarea europeană, iar aceasta înseamnă condiţii de trai mai bună pentru cetăţeni, condiţii de securitate pentru cetăţeni”, a precizat Vlad Filat.

Ulterior, responsabilii de la Centrul de monitorizare şi control au făcut o prezentare despre cum funcţionează, pentru moment, două camere video care au fost instalate în luna septembrie la intersecţiile străzilor Dacia-Aeroportul Vechi şi Bucureşti-Maria Cebotari.

Acest sistem permite captarea numărului de înmatriculare a automobilelor care trec prin zona de supraveghere, inclusiv imaginea şoferului şi stabileşte viteza medie de deplasare a mijlocului de transport.

După ce a făcut o plimbare prin noul centru de monitorizare, Iurie Leancă a declarat jurnaliştilor: „Este un sistem transparent, astfel încît nimeni nu va mai putea contesta că a depăşit viteza sau că a încălcat regulile de circulaţie.”.

Pînă la sfîrşitul anului urmează să fie instalate alte 39 de camere de supraveghere, iar pînă în 2015 proiectul va fi extins în toata ţara.

Guvernul chinez a oferit un grant în mărime de 4,5 milioane de dolari, iar Guvernul Republicii Moldova – 6,5 milioane de lei pentru lucrări de montare, construcţie şi telecomunicaţii.

Share
2.734 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *