R. Moldova ar putea cumpăra energie electrică din România

energie-electricaRepublica Moldova ar putea cumpăra, din primăvara anului viitor, energie electrică dinRomânia, transmite IPN cu referire la vicepremierul și ministrul economiei Valeriu Lazăr.

„În 2014 expiră contractele actuale de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova. Am  început negocierile pentru  a încheia  un contract cu colegii din România, pentru că în prezent energia produsă în România este  cu 15-20% mai ieftină decât prețul pe care îl plătim noi. Experţii fac evaluările necesare, ca să vedem dacă suntem pregătiţi şi din punct de vedere tehnic să  procurăm energie din România, a specificat el.

Lazăr a spus că pe parcursul  vizitei întreprinse împreună cu premierul Iurie Leancă la Bruxelles  a  fost propus  Comisiei Europene planul magistral pe priorități  energetice.

„Colegii noştri europeni ne-au solicitat să stabilim două priorităţi. Pe partea de energie electrică vrem să dezvoltăm linia de tensiune înaltă Vulcănești – Isaccea. Aceasta e construită, dar urmează să instalăm un convertor, care ne va permite preluarea din sistemul energetic al României a energiei electrice pentru Republica Moldova. În maxim 3 luni urmează să punem pe masa partenerilor europeni formula de finanțare a acestui proiect sau idei”, a precizat Lazăr.

Pe partea de gaze, potrivit spuselor sale, partenerii europeni au căzut de acord cu argumentele prezentate de oficialii moldoveni că este foarte important ca să aibă continuare proiectul gazoductului Ungheni – Iaşi, inclusiv investiţii pe teritoriul României şi, respectiv, al Republicii Moldova care ar asigura conexiunea de la gazoduct spre Strășeni până  la Chișinău.

Actualmente, Republica Moldova importă curent electric de la Centrala de la Cuciurgan și din Ucraina  la un preț de 6,9 cenți pentru un kV/h de energie.

Share
1.271 Vizualizari

2 comments on “R. Moldova ar putea cumpăra energie electrică din România

  1. Alexandru says:

    Aceste posibilitati si intentii oferite de catre Valeriu Lazar pot sa schimbe radical posibilitatile si chiar situatia actuala la capitolul energiei electrice , caci astfel putem negocia un pret mai mic si calitate inalta al serviciilor.

  2. Carolin says:

    Totusi sa vad fapte bune din partea lui Valeriu Lazar , acesta a dat inceputul constructiei Gazoductului Iasi – Ungheni , acum doreste sa dezvolte linia de tensiune înaltă Vulcănești – Isaccea, ceea ce va pune o mai mare siguranta al acestor servicii acordinduse non-stop si fara careva provocari atit din partea rusilor cit si al ucrainenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *