Am putea merge fără vize în UE

shenghenImediat după summit-ul de la Vilnius, Comisia Europeană va propune anularea regimul de vize pentru moldoveni în UE. Despre aceasta a declarat vineri, în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, conferinţa de presă a avut loc după întrevederea sa cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi prim-ministrul României, Victor Ponta şi prezentarea raportului privind progresele înregistrate de Moldova cu privire la aplicarea Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

“Mă bucur că după mari eforturi concluzia raportului este că au fost îndeplinite toate etaloanele stabilite. Calea europeană a Republicii Moldova va fi o realitate. Toate ţările au dreptul să facă propriile alegeri respectând suveranitatea lor”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit lui, liberalizarea regimului de vize va deveni o realitate pentru cetăţenii care deţin paşapoarte biometrice, de asemenea, cu condiţia să fie îndeplinite toate angajamentele Chişinăului în acest domeniu.

„Comisia Europeană va continua să susţină financiar proiectele prevăzute. Acest suport va viza toate domeniile. Există multe proiecte prioritare, a rămas de decis în ce mod vor fi realizate. Proiectele de gazificare, care vor permite Moldovei să primească gaze din România sunt prima legătură directă cu piaţa europeană a gazului. Este primul pas într-un proiect mai mare. Asta trebuie să fie făcută mână în mână cu un şir de reforme. Am identificat proiectul de electricitate, Vulcăneşti –Isacea. Acest lucru va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova. Vom continua să ne extindem sprijinul pentru ca toate aceste proiecte să avanseze”, a comunicat Barroso.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre cum UE va susţine ţările „Parteneriatului Estic” asupra cărora Rusia poate exercita presiune, preşedintele Comisiei Europene a declarat că ”toate ţările au dreptul să facă propriile alegeri respectând suveranitatea lor”.

Acest proces nu reprezintă nici o confruntare. Susţinem ţările din vecinătatea UE în procesul de integrare europeană. Mai mult de atât, considerăm că este profitabil şi pentru vecinii vecinilor noştri, deoarece vor apărea mai multe posibilităţi pentru dezvoltarea cooperării, comerţului şi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Moldova a iniţiat un dialog privitor la liberalizarea regimului de vize în iunie 2010 şi a primit Planul de acţiuni în 2011. Acest plan include măsuri de luptă cu migrarea ilegală, de asigurare a securităţii frontierelor, de respectare a ordinii publice, de luptă cu corupţia şi criminalitatea organizată. Primul raport de evaluare a progreselor Moldovei în acest domeniu a fost prezentat pe 16 septembrie 2011.  Acest prim raport a fost succedat de altele patru , inclusiv cel prezentat pe 15 noiembrie. La Bruxelles se afirmă că nici o ţară nu a reuşit într-un termen atât de scurt să realizeze toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize. Dacă în cadrul summit-ului de la Vilnius va fi anunţat despre începerea procedurilor tehnice de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova, acordul corespunzător poate fi semnat în 2014.

Share
554 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *