Proiectul BERD și BEI de reabilitare a apeductului, în plină desfășurare la

Lucrările de reabilitare a circa 1400 de metri de rețele de apeduct din comuna Tohatin, municipiul Chișinău, estimate la 5,6 milioane de euro, sunt în plină desfășurare. Intervențiile au început la sfârșitul lunii aprilie anul curent, iar muncitorii au reușit să reabiliteze până acum rețeaua de apă din str. Trandafirilor, pe o distanță de circa 300 de metri.

Sunt în toi lucrările din strada Păcii. Toate acestea fac parte din programul de reabilitare a 190 de kilometri de reţele de alimentare cu apă şi șapte kilometri de reţele de canalizare în municipiul Chişinău, transmite IPN.

Potrivit dirigintelui de șantier, Ion Ioneț, lucrările decurg fără abateri de la program, chiar dacă există unele impedimente. „Există multe conectări individuale și branșamente care vor fi efectuate individual. Acum lucrările se desfășoară pe str. Cantemir. Pentru că vorbim despre o zonă destul de aglomerată, în timpul săpăturilor depistăm mai multe rețele subterane, care parțial nu sunt indicate în proiect și sunt destul de avariate. De asemenea, există și rețele de termificare, canalizare sau gaze, care la fel nu funcționează. Respectiv, lucrările se desfășoare mai anevoios, căci unde este posibil, noi trebuie să înlăturăm aceste rețele sau să le ocolim”, a spus Ion Ioneț.

Peste 2-3 luni lucrările ar urma să fie finalizate. „Urmează să montăm conducte de apă din fontă ductilă cu diametrul de 250 mm, precum şi din polietilenă cu diametre cuprinse între 25 şi 225 mm. După finalizarea lucrărilor, consumatorii vor avea acces la servicii moderne de apă şi vor fi reduse pierderile de apă în reţea”, a mai spus dirigintele de șantier.

Programul „Apă-Canal Chișinău” de reabilitare a 190 de kilometri de reţele de alimentare cu apă şi șapte kilometri de reţele de canalizare prevede lucrări în capitală, dar şi în localităţile Tohatin, Durleşti, Vatra, în perioada aprilie 2018 – iunie 2019. La începutul lunii iunie, este planificată deschiderea șantierelor de lucru în sectoarele Buiucani şi Râşcani.

Implementarea acestui contract face parte din Programul de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă în mun. Chişinău, finanţat din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din grantul investiţional oferit prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene (FIV).

Share
497 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *