Programul “Novateca”, lansat în Găgăuzia

biblioteca-novatecaProgramul Biblioteci Globale “Novateca”, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, a fost lansat şi în Găgăuzia. Prezent la eveniment, başkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal a punctat mai multe probleme cu care se confruntă sectorul biblioteci din autonomie. Între acestea, a numit necesitatea reînnoirii substanţiale a fondului de carte, dotarea bibliotecilor cu mijloace tehnice moderne, lipsa exemplarelor electronice de cărţi în limba găgăuză. Totodată, conform başkanului, un şir de biblioteci din regiune au nevoie de reparaţie şi de crearea condiţiilor optime pentru păstrarea cărţilor.

„Biblioteca trebuie să corespundă secolului 21, să se dezvolte şi să participe la granturi şi proiecte”, a menţionat Mihail Formuzal.
R. Moldova este a unsprezecea ţară acceptată în Programul Biblioteci Globale, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Ţările care au început realizarea proiectului înaintea noastră: Chile, Mexic, Botswana, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Polonia, Bulgaria şi Vietnam deja au acumulat o experienţă bogată şi au reuşit să scoată bibliotecile pe altă traiectorie de dezvoltare. În prezent, Programul „Novateca” funcţionează în 12 raioane ale R. Moldova, scrie Moldpres.

Share
2.507 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *