Procurorul General nu se va prezenta la audierile parlamentare privind „furtul miliardului”

Procurorul general, Eduard Harunjen, l-a informat pe preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, că „nu se va prezenta la audieri în Legislativ” în legătură cu „furtul miliardului”. Informaţia a fost confirmată pentru Radio Moldova Actualităţi de către procurorul general, care a comunicat că a trimis o scrisoare oficială spicherului unde îşi argumentează poziţia.

Astfel, potrivit documentului, procurorul general „se află în imposibilitate de a da curs solicitării deputaților de a se prezenta în ședințele plenare, deoarece „contravine principiilor universale de înfăptuire a justiției”, relatează Radio Moldova Actualități.

„În opinia Procuraturii, audierea în plenul Parlamentului a procurorului general și a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție în legătură cu cauzele penale inițiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar, nu este altceva decât o solicitare voalată a informației cu privire la evoluția acestor cauze, multe dintre ele pendinte. O atare situație este una inacceptabilă, deoarece contravine principiilor universale de înfăptuire a justiției și de reglementare a rolului Procuraturii într-o societate democratică”, se menționează în scrisoarea Procuraturii generale, trimisă Parlamentului.

Totodată, procurorul general face trimitere asupra deciziei sale și la unele hotărâri ale Curții Constituționale care spune că „obligația de raportare a Procuraturii către organul Legislativ nu poate să implice oferirea detaliilor despre cazurile individuale”.

Totuși, Eduard Harunjen admite posibilitatea prezentării de către directorul Centrului Național Anticorupție a unui raport cu date relevante și actuale despre activitatea Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar.

Amintim că, la prima ședință a Parlamentului, din sesiunea de toamnă, 52 de deputați au votat ca guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea; directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu; procurorul general, Eduard Harunjen și șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, să fie audiați în plenul Legislativului, în dosarul „furtului miliardului”.

Share
1.097 Vizualizari

3 comments on “Procurorul General nu se va prezenta la audierile parlamentare privind „furtul miliardului”

  1. timofei says:

    de la Filat si Platon sa-si ceara miliardul…

  2. realist says:

    Ati saturat lumea cu atitea audieri. Cand vor fi informatii atunci se vor face publice si gata. terminati ce asa prostii numite audieri

  3. Valeriu says:

    Sunt deputati in Parlament care practic numai cu asta si se ocupa, cu motiuni de cenzura inutile si cereri care ei singuri stiu ca nu au o baza pentru a fi indeplinite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *