Problema lingvistică este un as în mâncă, folosit pentru a distrage atenția de la alte probleme

Problema limbii vorbite în Republica Moldova, legislația legată de aceasta și discuțiile în jurul limbii de comunicare interetnică constituie „un as în mânecă” folosit pentru a fi distrasă atenția de la problemele sociale. Aceste discuții există pentru a diviza în continuare societatea moldovenească. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Actuala majoritate parlamentară și cei care sunt pro integrare europeană vor ține acest as întotdeauna în mânecă pentru a tulbura societatea. Sper că după alegeri vor veni acele forțe care vor pune punctul final în această chestiune, vor legifera până la urmă limba moldovenească, iar limba rusă ca limbă de comunicare interetnică, vor pune în discuții și alte limbi cum ar fi găgăuza, ucraineana, bulgara”, a declarat juristul Serghei Mișin.

Analistul politic Roman Mihăeș susține că Republica Moldova este campionul Europei la capitolul apărarea minorităților naționale. Roman Mihăeș spune că a ajuns la această opinie după ce a studiat legislația diferitor țări, inclusiv din Est și din Vest. Analistul a menționat că în domeniul lingvistic Moldova are o legislație foarte bună. „Noi avem o Strategie privind minoritățile naționale , scrisă cu ajutorul experților europeni. În document sunt prevăzute drepturile minorităților referitor la limbă. Dar cel mai important este faptul că avem un recensământ din 2014 care spune că avem 8,6% din populație ucraineni, 5-6% ruși, 4% găgăuzi etc.”, spune Roman Mihăeș.

Fostul deputat Mihail Sidorov a declarat că legislația moldovenească privind minoritățile naționale este apreciată ca fiind una destul de bine dezvoltată. Potrivit lui, totodată, în Moldova este distrus multilingvismul și, cel mai important, bilingvismul ruso-român.

Share
599 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *